Берлин, Хага, Лондон и Виена искат мерки срещу "социалните туристи" от България и Румъния

Вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия искат мерки срещу злоупотребите със социални помощи. Те са изпратили писмо до Съвета на ЕС, с копие до комисарите по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, по правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

Според германския вестник "Франкфуртер алгемайне" Германия, Великобритания, Австрия и Холандия са се обединили срещу притока на имигранти от България и Румъния, които кандидатстват за социални помощи.

В писмото вътрешните министри на четирите държави настояват за по-строги мерки срещу т. нар. социални туристи, включително за експулсиране и забрана за повторно влизане на тяхна територия на европейски граждани, които се опитват чрез измама да получат достъп до социалните системи на приемащи страни.

Множество общини се оплакват от приток на румънски и български граждани, които използват правото за свободно придвижване в ЕС, за да кандидатстват за социални помощи в Германия и другите три страни, посочва вестникът, цитиран от БТА.

При това често става дума за роми.

Наистина, според съществуващото европейско законодателство хората, които съзнателно са извършили измама или са злоупотребили с правото на свободно придвижване, могат да бъдат експулсирани, но няма пречка още следващия ден да се върнат, отбелязват в писмото четиримата вътрешни министри. Затова те очакват заедно с ЕК да стигнат до "съвместна интерпретация" на директивата на ЕС за свободно придвижване от 2004 година, за да се противодейства по-ефикасно на системните злоупотреби.

Министрите настояват и за "практически мерки" срещу натоварването на социалните системи в техните държави, както и страните на произход на "туристите", най-вече от България и Румъния - да положат повече усилия за подобряването на условията на живот на засегнатите. Те призовават ЕК да следи европейските средства, предвидени за тази цел, да бъдат използвани по предназначение.

Четиримата министри призовават ирландското председателство на Съвета на ЕС да включи този въпрос в дневния ред на следващото заседание на вътрешни министри през юни в Брюксел.

Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря Ласло Андор, коментира на пресконференция, че "огромна част от европейците, които избират да живеят в друга държава от ЕС, различна от родината им, предприемат тази стъпка, за да търсят работа".

Той отбеляза, че в действащото европейско законодателство има правила, които препятстват заселването в друга държава с единствената цел възползване от чуждите социални системи. Казано ясно, за да бъде получен достъп до социалната система на приемаща държава в ЕС, е необходимо кандидатът да работи, или поне да работи негов съпруг(а), както и да има постоянно местожителство в приемащата страна.

Има и ясни показатели в европейското законодателство, според които се оценява дали някой живее някъде постоянно, добави Тод.

Той заяви, че не може да предвиди какъв би бил отговорът на ЕК на това писмо, тъй като то засяга повече свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Общността.

Необичайно е държави от ЕС да очакват от Еврокомисията да налага определени наказания, допълни той, попитан дали може да бъде удовлетворено искането в писмото за експулсиране на "социални туристи". В писмото няма числа за броя на злоупотребяващите със социалните системи, няма факти, които да подкрепят твърденията за наплив от "социални туристи". Не сме получили подобни данни и от други държави в ЕС, които да дават представа на мащаба на социалния туризъм, поясни говорителят.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?