Берлин и Мадрид са постигнали споразумение за връщане на мигранти в Испания

Берлин и Мадрид са постигнали споразумение за връщане на мигранти в Испания

Берлин и Мадрид постигнаха двустранно споразумение да връщат в Испания някои от пристигащите в Германия мигранти, съобщи ДПА в сряда.

Така нареченият Дъблински регламент постановява, че мигрантите трябва да бъдат връщани в първата държава от ЕС, в която са се регистрирали. Тези правила спряха да се прилагат в резултат от голямата бежанска криза през 2015 г. и 2016 г.

Испания пое ангажимент, по силата на двустранно споразумение, да приема обратно пристигащите в Германия мигранти, които вече са се регистрирали на испанска земя. Това съобщи  говорителка на германското вътрешно министерство.


Съгласно подписаната в понеделник сделка, която ще влезе в сила на 11 август, мигрантите "може да бъдат връщани в Испания в 48-часов срок", уточни говорителката Елеоноре Петерман. Тя добави, че Мадрид не е поискал никаква компенсация.


Германското правителство съобщи в края на юни, че Испания е дала принципно съгласие да ѝ бъдат връщани мигранти.

Петерман каза на пресконференция, че преговорите с Гърция и Италия по въпроса още не са приключили. Тя добави, че е е важно да се сключат спогодби с тези две страни, тъй като миграционният натиск върху тях е най-силен.


Канцлерът Ангела Меркел обеща да сключи такива двустранни споразумения, за да убеди вътрешния министър Хорст Зеехофер да се откаже от плана си да затвори едностранно границите на Германия за кандидати за убежище, регистрирани вече в базите данни на системата Евродак.


Италия засега не е склонна на такава стъпка и иска първо да се засили контролът на външните граници на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа