Берлин и Париж не се съмняват в ангажимента на Тръмп към НАТО

Берлин и Париж не се съмняват в ангажимента на Тръмп към НАТО
Германската и френската министърка на отбраната заявиха днес, че не се съмняват в солидарността на САЩ с НАТО, въпреки че президентът Доналд Тръмп отказа да се ангажира ясно с подкрепа в случай на агресия срещу страна от пакта, съобщи Франс прес.
 
Аз съм твърдо убедена, че всички ние (29-те държави от алианса) ще бъдем верни на договора на НАТО, и най-вече на чл. 5, който предвижда съюзниците да се притекат на помощ на свой партньор при външна агресия, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен на обща пресконференция в Берлин с френския министър на въоръжените сили Силви Гулар.
 
Споделям мнението на г-жа Фон дер Лайен и не се съмнявам, че американския народ и неговия президент ще останат верни на договора ни, отбеляза Гулар, след като на срещата на върха на НАТО в Брюксел наскоро Тръмп не подкрепи изрично клаузата.
 
Според френската министърка присъствието на Тръмп в Брюксел все пак е "признак, че интересът му към НАТО не е намалял".
 
"Член 5 присъства в договора, което значи, че правителството се е ангажирало, точно както и останалите 28 страни, да сме солидарни, ако някой от 29-те съюзници бъде атакуван", подчерта Фон дер Лайен и припомни, че САЩ са се ползвали от солидарността в НАТО при атентатите от 11 септември 2001 г., когато Вашингтон прибягна до чл. 5.
 
В духа на изказването на германския канцлер Ангела Меркел, която в неделя каза, че времената, когато европейците можеха да разчитат безрезервно на САЩ, са почти отминали, двете министърки, срещащи се за първи път, призоваха за засилено европейско сътрудничество в областта на отбраната.
Споделяне

Още от Свят