Берлин и Париж с обща визия за обуздаване на банкерските апетити

Берлин и Париж с обща визия за обуздаване на банкерските апетити

Германия и Франция заедно ще искат да се създаде международно-правен механизъм, с чиято помощ да се контролират апетитите на банкерите, пише в сряда "Время новостей“.

На вечерната среща в понеделник в Берлин канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози изказаха пълно единодушие по проблеми като съвременната икономика, съществуването на т. нар. данъчни оазиси или неправомерно високите бонуси и премиални, с които щедро възнаграждават себе си банкерите. С предложения по тези проблеми лидерите на Германия и Франция ще отидат на предстоящата на 24-25 септември среща на високо равнище на Г-20 в американския град Питсбърг.

Съвместната линия Меркел-Саркози по отношение на трезорите и банкерите, за която те ще търсят одобрение на предстоящите международни форуми, предвижда усилване на контрола върху търговската дейност на финансовите институции и висшите им ръководства. Така банките, които в голяма степен са готови на търговски рискове, ще трябва да разполагат и с повече собствен капитал.

Логиката на такъв подход идва от стремежа на държавите да избягват големи търговски провали на финансовите институции, в резултат на които трябва волю-неволю да им се оказва подкрепа от държавните бюджети. Меркел призова за изработването на система от критерии за оценка на банковите рискове, с помощта на която ще се получава реална картина на ставащото на пазара на финансите.

Лидерите на Германия и Франция ще настояват и за "пресушаване на данъчните оазиси“. Двамата ръководители смятат, че трябва да се започне международен диалог за стратегиите по отказването от практиката с държавни програми да се субсидира банковият сектор.

Проблемът с глобалното ограничаване размера на бонусите във финансовия сектор придобива за Германия и Франция важно практическо значение. Техните държавни ръководители ще настояват за въвеждане на правила, позволяващи изплащането на огромните бонуси да се разпределя за няколко години. Освен това германският канцлер и френският президент заедно подкрепиха въвеждането на т. нар. Малуси. Терминът означава нещо като антипод на бонусите.

Malus в превод от латински означава "лош“. С други думи Меркел и Саркози искат негативните показатели в работата на банкерите да се наказва с малуси, които представляват съответно намаляване на техните доходи.

Споделяне

Още от Свят