Берлин и Париж се разбраха за общ бюджет на еврозоната

Макрон ще помогне на Меркел за общо решение на кризата с мигрантите

Макрон и Меркел, сн. ЕПА/БГНЕС

Германия и Франция се договориха да бъде създаден общ бюджет за еврозоната, чиято цел да бъде по-добра защита от кризи. Това обявиха лидерите на двете страни във вторник, предаде Франс прес.

"Ние се ангажираме с един бюджет за еврозоната", заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с френския президент Еманюел Макрон. 
 
Този бюджет, в който ще има "разходи и приходи", би могъл да бъде създаден през 2021 година, при условие, че проектът бъде одобрен от останалите 17 страни от еврозоната, уточни френският държавен глава.
 
Бюджетът би могъл да се захранва от национални вноски или от бюджета на ЕС, допълни Меркел.
 
И двамата ръководители обаче не споменаха конкретна сума за този бюджет, посочва АФП.
 
Макрон отдавна настоява за такъв механизъм за солидарност и стабилност за 19-те страни членки на еврозоната и който да бъде няколко процента от брутния вътрешен продукт. Това означава стотици милиарди евро, сума която Германия досега отхвърляше, отбеляза Франс прес.
 
Френският президент Еманюел Макрон призова и за общ отговор на "миграционното предизвикателство" в ЕС, където отделни държави са изкушени от национални решения, съобщи Франс прес.
 
Необходим е "европейски отговор на миграционното предизвикателство", заяви Макрон.
 
Европа трябва да разполага с по-голям капацитет за наблюдение на външните си граници, но и с повече "механизми на солидарност както извън границите ни, така и вътре в тях" за пристигащите мигранти, добави френският президент.
 
Европа е изправена пред цивилизационен избор при наличието на антиевропейски и националистични изказвания, каза Макрон.
 
Очаква се кризата с мигрантите да бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юли. Все още обаче не се очертава компромисно решение между страните членки. 
 
"Тази среща на върха идва в момент на истината за всяка от страните ни и за континента ни. Това може би е дори цивилизационен избор между тези, които смятат, че Европа е готова да се разпадне и тези, които искат да придвижат Европа напред", заяви Макрон.
 
Преди ден баварските съюзници на Меркел ѝ дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в Германия. 
 
Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки. 
 
Меркел каза, че може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия.
 
Германският канцлер обясни, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа