Берлин и София: Решението на миграцията може да е само общоевропейско

Захариева: Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС

Екатерина Захариева и Хайко Маас, сн. МВнР
Решението по темата за миграцията може да бъде само общоевропейско. Около това са се обединили вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и германският федерален министър на външните работи Хайко Маас.
 
Захариева разговаря със своя колега в Берлин, където е на официално посещение, съобщи МВнР.
 
В момента Германия е в управленска криза заради различните позиции на канцлера Ангела Меркел, която настоява за общоевропейско решение на мигрантската криза, и баварските ѝ партньори от Християн-социалния съюз (ХСС), които настояват Берлин да предприеме еднолично спешни мерки. 
 
"Няма как всяка държава да се опитва да се оправя сама - това е общ проблем. Фактът, че лидерите успяха да постигнат единодушие на Европейския съвет с много ясен план, означава, че все пак дори и в трудни моменти ние успяваме да бъдем обединени заедно. Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС", заявила Захариева. 
 
Тя е посочила, че по българската граница няма миграционен натиск и е припомнила българските предложения за отговор на мигрантската криза - затваряне на външните граници на ЕС, продължаване на споразумението с Турция, изграждането на центрове извън Европа и бързо връщане на незаконните мигранти. 
 
"По темата миграция е възможно само европейско решение, не може да има национално решение. Благодарим на България и на Екатерина за усилията това да може да се постигне", посочил и министър Хайко Маас.
 
Германският дипломат поздравил Захариева за успешното провеждане на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. 
 
"Ние всички сме много впечатлени от това, което вие постигнахте. Забележителни постижения, които не бяха лесни. Поздравяваме ви за успехите по вашите теми, особено по разширяването след Срещата на върха в София. Без вашите усилия нямаше да може да се постигнат заключенията на Съвета "Общи въпроси" за Република Македония и Република Албания", казал Хайко Маас.
 
На журналистически въпрос кога най-сетне България ще бъде приета в Шенген, след като още през 2011 година е изпълнила техническите критерии, министър Маас заявил: "Ние подкрепяме пълноценното ви присъединяване в Шенген. Признаваме усилията на България за всичко, което сте предприели в тази връзка, и казах ясно на моята колежка, че ви подкрепяме."
 
България от години вече е изпълнили техническите условия за членство, но някои страни все още имат резерви заради пропуски в борбата с корупцията и организираната престъпност.
 
Двамата първи дипломати обсъдили и отличните двустранни отношения. Догодина се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.
 
"Германският бизнес се чувства добре в България и мога да ви уверя, че има пълната подкрепа на правителството", казала Захариева, цитирана от ведомствения пресцентър. 
 
Представители на германския бизнес у нас обаче периодично се оплакват от различни проблеми, сред които липсата на квалифицирани кадри, корупцията, правната система, непрозрачните обществените поръчки, недоброто образование, ниската производителност и недостатъчната инфраструктура 
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?