Берлин има план за ваксиниране до 20 000 души дневно

За имунизацията на един човек ще са нужни не повече от 70 минути

Берлин има план за ваксиниране до 20 000 души дневно

Германската столица Берлин се готви за масовите ваксинации. На ден ще бъдат имунизирани до 20 000 берлинчани, като на човек са предвидени по 70 минути, а лекарите ще получават по 120 евро на час. "Дойче веле" разказва как тече подготовката за масовото ваксиниране.

При ваксинирането всичко ще бъде разчетено до минута. Влизане в кабината, сваляне на горните дрехи, сядане на стола - 4 минути. Дезинфекция и самата инжекция - 2 минути. Още 4 минути, за да станеш, да се облечеш и да излезеш от кабината. След това - 30 минути в чакалнята под лекарско наблюдение.

Като цяло, имайки предвид предварителния разговор с медицинския персонал, попълването на всички необходими документи и 15-минутно чакане, ваксинирането срещу коронавирус ще отнеме на жителите на Берлин не повече от 70 минути на човек. А точно 21 дни по-късно процедурата ще трябва да се повтори - за втората доза от ваксината.

Шест центъра за ваксиниране в Берлин

Такъв е планът за работа на шестте центъра за масова ваксинация в Берлин, изготвен от Албрехт Брьоме, бивш шеф на пожарната в града и водещ експерт по комплексните проекти в сферата на гражданската отбрана. През пролетта той ръководеше изграждането на временната болница за пациенти с Covid-19, а сега координира спешното организиране на центровете за ваксинация.

По неговите думи, идеята за създаването на един централен пункт за ваксинация за целия град е била отхвърлена веднага. От една страна би имало нужда от твърде голямо помещение, от друга - би било твърде сложно да се координират потоците от хора, медицинския персонал и доставката на 20 000 дози ваксини дневно. Поради това Брьоме е предложил да бъдат открити шест центъра за ваксинация, във всеки от които се планира да се правят между 3000 и 4000 инжекции дневно.

Една ледена пързалка, две бивши летища, панаирна палата, концертна зала и стадион - това са местата, където ще могат да се ваксинират берлинчани. Строителните работи и подготовката на персонала трябва да приключат до 15 декември, още преди ваксината да е пусната официално в експлоатация. Общо в Германия до средата на декември трябва да бъдат открити към 400 подобни центъра.

Първи етап: ще бъдат ваксинирани 450 000 души

В първия етап ваксина ще получат 450 000 жители на Берлин, като всеки ще бъде поканен лично - по пощата. Поканите вече са отпечатани и са готови за изпращане, но още не е известно кой и в каква последователност ще бъде канен. В това отношение Берлин зависи от федералните власти, решението за приоритета на конкретни групи от населението трябва да бъде взето от Министерството на здравеопазването. След това вече ще започне разпращането на поканите.

Освен шестте стационарни центъра за ваксинация, в града ще работят и мобилни групи, които ще ваксинират тези, които не могат да дойдат в центровете - живеещите в домове за възрастни хора, както и персоналът и пациентите в болниците.

Ваксината ще се съхранява в таен склад

По информация на "Тагесшпигел" ваксината, произведена от BioNTech и Pfizer, ще се съхранява в таен склад при температура минус 70 градуса. Оттам ампулите ще се превозват до центровете за ваксинация и ще се размразяват на място.

За създаването на центровете са отделени около 200 милиона евро от бюджета на Берлин. Предвидено е те да работят поне до април 2021 - от 9:00 до 17:30 часа. Ваксинацията ще бъде безплатна.

Лекарите, които ще правят ваксинациите в центровете и поради това ще се откажат от частната си практика, ще получават по 120 евро на час.

Най-вероятно за обслужването на шестте центъра ще са необходими около 1000 души. Сто от тях ще са лекари. Още 30 се търсят за ваксинирането на място. Тъй като персоналът не достига, вече са отправени призиви не само към медиците, но и към стюардесите, останали без работа покрай пандемията. Те също биха могли да помагат при работата в центровете за ваксинация.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?