Берлин иска България и Румъния да ограничат масовото напускане на роми

Снимка: БГНЕС

Правителствени служители в Берлин са призовали България и Румъния да ограничат масовото напускане на роми, като положат повече усилия да ги интегрират, пише германското списание "Шпигел" и добавя, че според висшите германски служители битката с миграцията, предизвикана от бедност, трябва да се води в страните, от които идват мигрантите.

Списанието отбелязва, че вчера вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих е заявил, че иска активизиране на усилията за борба с имиграцията, предизвикана от бедност. Фридрих е призовал правителствата на България и Румъния да вземат в страните си мерки за овладяване на масовото преселение, което според него е феномен, който засяга много части на Европа.

"Този проблем трябва да бъде решаван на място", цитира изданието министъра.

"Затова Германия съветва България и Румъния - както на европейско ниво, така и в двустранните си отношения с двете страни, да инвестират повече от европейските субсидии в интегриране на тези, които са засегнати (от проблема) в родните им страни", е казал вътрешният министър.

"Шпигел", цитиран от БТА, се позовава и на изказване на министъра на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер за консервативния вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", която заявява, че "много роми напускат домовете си заради дискриминация и породена от това бедност".

Проблемът със свързаната с бедността миграция трябва да бъде решаван там, където е възникнал, казва тя.

Проблемът е бил "предвидим", отбелязва германският вестник и припомня разпространено през януари становище на Германската асоциация на градовете, в което се говори за засилване на проблемите с бедните имигранти от Румъния и България.

Според Федералната статистическа служба през първата половина от 2012 г. е регистрирано увеличаване с 24 на сто на мигрантите от България и Румъния. От 2007 г. броят им се е увеличил повече от два пъти.

Много от тези мигранти искат социални помощи и властите на най-големите германски градове се оплакват, че разходите им много се увеличават, че се увеличават случаите на просене, проституиране и работа на черно, отбелязва "Шпигел".

Затова Германската асоциация на градовете е призовала федералното правителство и Европейския съюз да обърнат повече внимание на въпроса и да настояват за подобряване на условията в родните страни на имигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа