Берлин изготви стриктен план за Евроконституцията

Берлин изготви стриктен план за Евроконституцията

Германия е изготвила подробен график на преговорите за Европейска конституция, като германският канцлер Ангела Меркел лично ще участва в подготовката на документа преди срещата на върха през юни, предаде в четвъртък електронното издание Euobserver.

В писмо, изпратено до всички лидери от ЕС, Берлин моли правителствата да изберат по един съветник, който се ползва с тяхното доверие както за Евроконституцията, така и за декларацията по повод 50-тата годишнина на съюза – два въпроса, които, според Германия, са взаимносвързани.

Европейският парламент също ще участва в преговорите, въпреки че Берлин публично парираше исканията на институцията да се включи в консултациите.

Писмото включва и таблица с точния график на събитията, които Германия предвижда до края на своето председателство на ЕС.

Преди 25 март – 50-тата годишнина на ЕС, всички разговори ще са фокусирани върху изготвянето на обща декларация на съюза, се казва в писмото.

Според Берлин това е шанс за правителствата още веднъж да напомнят на европейските граждани защо блокът е една добра инициатива и същевременно да създадат положителна нагласа към приемането на Европейска конституция.

След като се постигне съгласие върху текста на декларацията, тя ще бъде преведена и официално представена на 25 март.

Това ще и денят, когато европейските лидери ще обменят първите си виждания и за самия основен закон, тема, която не е засягана, откакто проектът за конституция бе отхвърлен от французите и холандците в средата на 2005 година.

Разговорите по този въпрос ще продължат до срещата на върха през юни, когато се очаква европейските лидери официално да подпишат график, по който отново да започне обсъждането на проекта за основен закон, като вероятно лидерите трябва да постигнат съгласие върху текстовете до следващите избори за Европарламент през 2009 година.

Меркел лично ще участва в консултациите с останалите 26 страни членки. 

Въпреки че Германия подчертава, че успехът по придвижването напред на основния закон на ЕС до голяма степен зависи от волята на другите държави от съюза, тя също заявява, че това не трябва да се използва като извинение, коментира Euobserver.

Преди ден външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не вижда причина да се действа пасивно, дори Германия трябва да действа “в нападение” през следващите шест месеца.

Споделяне

Още от Европа