Берлин: Мисията на ЕС срещу трафикантите в Средиземно море всъщност им помага

Берлин: Мисията на ЕС срещу трафикантите в Средиземно море всъщност им помага

Германското правителство призна, че мисията на Европейския съюз за борба с трафика на мигранти в Средиземно море, наречена "операция София", всъщност помага на трафикантите на хора, предаде ДПА.

Организациите за трафик на хора включват в сметките си присъствието на тези кораби във водите, се казва в отговор на германското правителство на въпрос на партията Левите, цитиран от германски медии. Тези организации знаят, че "международните закони за мореплаване задължават тези кораби да оказват спешна помощ". "Правителството гледа с безпокойство как трафикантите на хора нагаждат своя бизнес модел към този факт", се посочва в отговора на правителството.

Германските ВМС са спасили 9455 мигранти и бежанци в Средиземно море от началото на операцията през юни 2015 г. Още 22 641 души са спасени от другите 24 страни, участващи в операцията, а 351 плавателни съда, принадлежащи на трафиканти, са потопени.

Около 180 000 души са поели от Северна Африка към Европа през Средиземно море през 2016 г. От тях 4500 са загинали при опита да прекосят Средиземно море, напомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа