Берлин може да наложи в ЕС квотното разпределение на бежанците

В краен случай мярката ще мине с мажоритарен вот, а не с консенсус

Франк-Валтер Щайнмайер

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер съживи заплахата задължителните квоти за приемане на бежанци да бъдат наложени чрез гласуване с мнозинство в Съвета на ЕС, вместо с консенсус.

"Не е възможно Германия, Австрия, Швеция и Италия да носят сами товара" по поемане на прииждащите в Европа мигранти, каза Щайнмайер в интервю, публикувано в германския всекидневник "Пасауер нойе пресе".

Няколко страни от ЕС като Унгария, Полша, Чехия и Словакия отказват категорично да приемат принудителното разселване на мигранти чрез квоти. Според тях планът ще привлече в Европа нови имигранти, които ще създадат проблеми в обществата им, несвикнали с имиграция в такива мащаби.

"Щом това не е възможно другояче, ще трябва да обмислим варианта за гласуване с квалифицирано мнозинство" на страните от ЕС, добави министърът.

Гласуването с квалифицирано мнозинство е мярка, заложена в европейските договори.

Тя предвижда 55 процента от страните в ЕС с общо население, представляващо поне 65 процента от населението на съюза, да приемат решения, които са длъжни да изпълняват всичките 28 държави в него.

За 22 септември в Брюксел е насрочен съвет на вътрешните министри от ЕС, а за следващия ден е планирана извънредната среща на държавните и правителствени глави от съюза в опит за намиране на изход от задънената улица по въпроса.

Европейската комисия предложи 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария да бъдат разселени в ЕС на задължителен квотен принцип, но между страните членки има дълбоко разделение. В същото време Германия, която е основна цел за повечето бежанци, обяви, че вече не може да се справя сама и поиска помощ от другите страни.

"Германия помага, но кой помага на Германия?", заяви от своя страна германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел в интервю за популярния в. "Билд".

Германия може да стане нова родина за много хора, но не за всички, отбелязва той.

Европа е общност на ценности. Който не споделя нашите ценности на съпричастие и солидарност, не може да разчита трайно да получава пари от съюза, предупреди Зигмар, цитиран и от Ройтерс.

В четвъртък Европейският парламент подкрепи на предложението на Европейската комисия с 372 гласа "за", 134 против и 52-ма въздържали се.

Резолюцията има само консултативна роля, но вотът беше предсрочно организиран, за да се спази процедурата преди извънредната среща на вътрешните министри от Европейския съюз (ЕС) във вторник.

След като получи одобрението на евродепутатите, схемата може да влезе в сила, ако бъде подкрепена и от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?