Берлин може да затегне правилата за кандидатите с отхвърлени молби за убежище

Берлин може да затегне правилата за кандидатите с отхвърлени молби за убежище

Нов законопроект ще направи по-трудно някои мигранти да получават право да остават още в Германия, след като вече им е бил отказан бежански статут, съобщи вестник "Велт", цитиран от Ройтерс.

Инициативата за новия закон е на германски министър на вътрешните работи Томас де Мезиер и в момента с него се запознават и други министерства.

Към 31 август в Германия е имало 210 209 мигранти, които е трябвало да напуснат, но 158 190 от тях са получили отказ от бежански статут, но с основания, позволяващи им все пак да останат временно, пише "Велт".

"Ако депортацията не е възможна, защото даденият чужденец например е заблудил властите за самоличността и националността си или не сътрудничи за издаването на нов паспорт, то за такива лица повече няма да се прави изключение и да им се дава право да остават още", се казва в законопроекта.

За основание да продължи престоят вече няма да се смята и евентуалният отказ на родната страна на лицето да му издаде нови документи, посочва "Велт".

Законопроектът предвижда да бъде намален само на 30 дни срокът, в който властите да уведомяват мигрантите за насрочената им депортация, за да се ограничи възможността те да се укрият в опит да избегнат депортирането.

Заложено е също да бъде увеличен срокът за задържане в ареста на лица, отказали да напуснат Германия - той ще бъде увеличен от сегашните четири дни и ще може да достига до две седмици.

Със законопроекта ще бъде създаден нов режим за депортиране на онези мигранти, които са нарушили германското законодателство или представляват значителна опасност.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?