Берлин не иска да увеличава разходите за отбрана

Германският финансов министър Волфганг Шойбле не вижда причина да бъде увеличен бюджетът за отбрана на неговата страна заради украинската криза, предаде Ройтерс като цитира негово интервю за сп. "Шпигел".

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа (Филип Брийдлав -бел. ред.) заяви този месец, че действията на Русия в Украйна показват, че Москва не се държи като партньор и това трябва да накара повече от членките на алианса да увеличат разходите за отбрана.

Шойбле обаче заяви, цитиран от БТА, че увеличаването на разходите или засилването на присъствието на войски по източните граници на НАТО може да увеличи политическото напрежение.

"Деветдесет процента от обществото не само в Германия и ЕС ще възприеме това
като влошаване на ситуацията", каза финансовият министър.

"Увеличаването на бюджета за отбрана в момента не би бил умен ход", допълни той.

Страните трябва да покажат разбиране към факта, че заради историята на Германия и ролята ѝ в двете световни войни тя е никак не е склонна да използва военни ресурси.

Заради нацисткото минало Германия се превърна в пацифистка страна, въпреки че неотдавна обеща да поеме по-активна роля във външната политика и мироопазващите мисии.

Разходите за отбрана на Германия през 2013 г. възлязоха на 1.4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) по данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.

Споделяне

Още от Свят