Берлин: Не обвързвайте Навални и "Северен поток 2"

Възобновена е работата във водите на Дания

Корабът "Фортуна" възобнови работа в датски води

Действията на Москва срещу руския дисидент Алексей Навални не трябва да се обвързват със спорния проект за газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, който в момента се строи. Това заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА в неделя.

Изказването му отразява изявлението на канцлерката Ангела Меркел, която заяви в петък, че не иска двете теми да се смесват.

Същото преди ден заяви и австрийският канцлер Себастиан Курц. Той подкрепи позицията на Берлин за завършване на строежа та газопровода, срещу който САЩ наложиха икономически санкции. Според Курц проектът е в интерес на ЕС и не бива да се обвързва с реакции по случая с Навални.

Сега, в коментари, публикувани от в. "Билд ам зонтаг", гелманският министър Алтмайер призова строежа на почти завършения газопровод да бъде продължен.

"Бизнес отношенията и бизнеспроектите, съществували в продължение на десетилетия са едно, а сериозните нарушения на човешките права и нашата реакция на тях е друго", подчерта той.

Междувременно от компанията, оператор на проекта - Nord Stream 2 (Норд Стрийм 2), съобщиха, че корабът "Фортуна" за полагането но тръбите по дъното на морето вече е завършил изпитанията и в събота е започнал работа във водите на Дания.

Цялата работа по полагането на тръбите се зивършва в съответствие с издадените разрешителни, допълват от компанията.

Корабът "Фортуна", срещу който САЩ наложиха санкции, пристигна към мястото за строежа на газопровода на 24 януари. Работата му се обезпечава от още два кораба – "Балтийски изследовател" и "Мурман".

Работата по двете тръби на "Северен поток 2" с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно бе спряна през декември 2019 г., след като ангажираната за полагането на тръбите швейцарска компания Allseas (Олсийз) се отказа от договора си заради възможни санкции от САЩ. Те дори бяха затегнати през октомври 2020 г.

През декември обаче "Норд Стрийм 2" възобнови полагането на тръбите, построявайки 2.6 км от трасето в изключителната икономическа зона на Германия.

Към момента от 2460-километровото трасе на газопровода са положени над 2300 км, коет опредставлява 94 на сто от общата дължина на съоръжението. Остава да се положат 120 км във водите на Дания и над 28 км – във водите на Германия, посочва руската агенция ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес