Берлин ни дава безвъзмездно 4,4 млн. евро за усвояване на еврофондовете

Безвъзмездна техническа и финансова помощ на стойност 4,4 млн. евро ще предостави Германия на България за усвояването на европейските фондове, след присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Това предвижда протокол, подписан в петък зам.-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева и германския посланик  Михаел Гайер.

Три са приоритетите на споразумението - насърчаване на икономическите реформи и изграждане на пазарно стопанство при малките и средни предприятия, професионално образование, както и насърчаване на заетостта, на земеделието и на публичната администрация.

Отделно германската страна се ангажирала да отпусне за развитие на инфраструктурата кредит до 50 млн. евро, който се реализира от Банката за развитие на KfW. С парите от заема ще се рехабилитират и разширяват ВиК-мрежи, и ще се правят инсталации за обезвреждане на отпадъци в избрани общини на България.

Предвидено е кредитът за развитие да послужи за създаване на фонд, от който може да се покрие делът на българските общини при съфинансирането на проекти на общинската инфраструктурата след присъединяването на страната към ЕС, за да може да бсе използват кохезионния и еврофондовете.

Споделяне

Още от Бизнес