Берлин: Няма да има бързо общоевропейско решение за мигрантите

Извънредната среща се разраства, ЕК призова за солидарност към най-засегнатите страни

Берлин: Няма да има бързо общоевропейско решение за мигрантите
Германският канцлер Ангела Меркел омаловажи шансовете за постигане на голям пробив на спешно организираната среща на високо равнище на европейски страни в неделя в Брюксел, която ще бъде посветена на проблема с миграцията.
 
"Срещата в неделя е консултация и работна среща, на която няма да има заключителна декларация", каза Меркел на съвместна пресконференция в Бейрут с ливанския премиер Саад Харири. Тя определи срещата в Брюксел като "начална дискусия със заинтересовани страни членки (на ЕС)".
 
Германският канцлер отхвърли твърденията, че напреженията в управляващата коалиция заради миграционната политика са докарали правителството до ръба на разпадането.
 
"Работя за това коалицията да върши своите задачи, изложени в коалиционното споразумение. Имаме още много работа", каза Меркел.

Малко по-рано говорителката на германското правителство Улрике Демер каза, че на срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица няма да бъде постигнато общоевропейско решение по въпроса за миграцията.

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще се съберат на 28 и 29 юни в Брюксел. Преди това, в неделя, лидерите на някои държави от ЕС ще се срещнат, също в белгийската столица, за да обсъдят проблема с миграцията.
 
От минисрещата на високо равнище на 24 юни до голяма степен зависи политическото бъдеще на германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва Франс прес.
 
Извънредната среща се разраства 
 
В петък от Европейската комисия съобщиха, че досега 16 държави от ЕС са потвърдили участието си в насрочената за неделя среща.
 
Вратите остават отворени за участието на всяка страна, която пожелае. Никой не е изключен от участие, никой не е принуден да участва, добави говорител н ЕК.
 
Той отбеляза, че първоначално поканените са били осем държави.
 
В крайна сметка обаче Белгия, Холандия, Хърватия, Словения, Дания, Финландия, Швеция, Люксембург, България, Австрия, Германия, Малта, Италия, Испания, Гърция и Франция са потвърдили участието си.
 
На срещата няма да бъдат одобрявани писмено решения. 
 
Ултиматумът към Меркел 
 
Срещата ключова за германския канцлер. По-рано тази седмица баварските съюзници на Меркел ѝ  дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в страната. 
 
Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки. 
 
Меркел каза, че може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия.
 
Засега обаче не се очертава съгласие между страните членки за общо решение. Италия предупреди, че няма да подкрепи плана на ЕС за справяне с нелегалната миграция, ако той не помогне на страната да реши основния си проблем – пресичане на пристигащите по море мигранти. 
 
Страните от Вишеградската четворка съобщиха от своя страна, че ще бойкотират организираната от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неделя неформална среща за обсъждане на мигрантската политика и не са готови да приемат каквито и да е мигранти. 
 
Йотингер призова за солидарност към най-засегнатите страни 
 
На този фон еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер коментира, че всички страни от ЕС трябва да помогнат на южните си съседки, където пристигат по-голямата част от мигрантите. 
 
Йотингер подчерта, че очакваната в неделя среща на високо равнище в Брюксел за миграцията трябва да послужи като "напомняне за пътя към постигане на европейско единство".
 
"Мисля, че цяла Европа трябва да покаже солидарност към засегнатите - Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания" подчерта той. 
 
Останалите страни трябва да облекчат тежестта, паднала върху тях, и да възстановят част от разходите им, призова еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?