Берлин няма да прати войски в Ирак, повтори Фишер

Германският външен министър Йошка Фишер потвърди, че Берлин няма намерение да изпраща свои войници в Ирак.

В интервю за в. Зюддойче цайтунг той заяви, че въпреки атентата срещу централата на ООН в Багдад германското правителство няма причина да променя позицията си по въпроса, предаде БТА. По думите му въпросът за изпращането на части на Бундесвера в Ирак не стои на дневен ред.

Фишер изтъкна, че Съединените щати и Великобритания носят отговорност за сигурността в Ирак. В резолюция 1483 Съветът за сигурност на ООН ясно посочи, че отговорността за стабилността в Ирак е на американско-британската коалиция. Ние бихме предпочели централна роля на ООН, но някои наши партньори тогава бяха на друго мнение, припомни той.

Министърът индиректно разкритикува Вашингтон и Лондон, като посочи, че атентатът срещу централата на ООН е показал огромните предизвикателства в следвоенен Ирак. Задачата за стабилизирането, възстановяването и умиротворяването на Ирак вероятно е по-мащабна, отколкото някои си представяха, допълни той.

Фишер отхвърли обвиненията, че Берлин иска да разшири ангажимента си в Афганистан, за да избегне изпращането на войници в Ирак. По думите му Германия е имала основания да не участва във войната в Ирак и сега не се чувства в дълг заради това.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: