Берлин обещава да е "открит" към новото италианско правителство

Щефен Зайберт

Берлин обеща да е "открит" към новото италианско правителство на коалиция между две евроскептични движения, които често критикуват Германия, предаде Франс прес.


Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че Германия очаква съставянето на правителство и ще бъде открита към него и ще направи всичко възможно да има добро сътрудничество.


Той посочи, че Европа е изправена пред големи предизвикателства и че по-голямата част от тях могат да бъдат преодолени не на национално ниво, а само с общоевропейско сътрудничество.


Преди няколко дни германският външен министър Хайко Маас обаче беше по-скептичен. Той заяви, че се надява отношенията между Германия и Италия да не бъдат накърнени от Движение "Пет звезди" и "Лига".


Първото италианско правителство на коалиция между младо популистко движение и крайнодясна партия положи клетва в петък. Премиер ще бъде Джузепе Конте, юрист и новодошъл в политиката, който обеща да сложи край на икономическите ограничения.


След повече от три месеца преговори двете популистки партии постигнаха компромис с президента Серджо Матарела, който поиска гаранции за оставането на Италия в еврозоната.


Берлин също протегна ръка днес и на новото испанско правителство, изразявайки надежда, че сътрудничеството ще продължи "в дух на взаимно доверие".


Премиерът консерватор Мариано Рахой беше свален днес от парламента след повече от шест години на власт в Испания. Мястото му зае социалистът Педро Санчес. "Мариано Рахой има решителен принос за това Испания да излезе от икономическата и финансовата криза, като въведе интелигентни политики и реформи", добави Зайберт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?