Берлин обвини Москва в провокации във връзка с украинския конфликт

Анегрет Крамп-Каренбауер

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обвини Русия в провокации във връзка с украинския конфликт - малко преди конференция с колегите си от НАТО и на фона на изостряне на ситуацията на терена, предаде Франс прес.

"Впечатлението ми е, че руската страна полага всички усилия, за да провокира реакции", заяви Крамп-Каренбауер пред телевизия А Ер Де и допълни, че "с Украйна не искаме да се оставим да бъдем увлечени на този терен".

Москва струпа десетки хиляди войници по границите на тази бивша съветска република, която се стреми към членство в НАТО. От началото на годината е нараснало насилието в Източна Украйна, където сили на Киев се противопоставят на проруските сепаратисти, припомня АФП.

"Ако нещата стоят, както твърди руската страна, и става дума за маневри, има предвидени за случая международни правила с цел да се гарантира прозрачност и доверие", изтъкна германската министърка на отбраната.

"Поели сме ангажимент към Украйна, нещата са ясни", увери тя.

Но е също така очевидно, че руският президент "очаква само една стъпка към НАТО (от страна на Украйна, бел. АФП), за да я използва като аргумент за по-нататъшни действия", каза Анегрет Крамп-Каренбауер по повод рисковете от пряк конфликт между Москва и Киев.

Тя подчерта, че положението се следи "с безпокойство". "Ще предприемем всичко, за да не се влошат нещата", допълни германската министърка, като приветства Киев заради "премерената" му до момента реакция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?