Берлин осъди обвиненията на Ердоган за ”нацистки практики” в Германия

Хайко Маас
Германският министър на правосъдието Хайко Маас отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "нацистки практики" в Германия като "нелепи, злобни и неправдоподобни", съобщи ДПА.
 
Маас постави под въпрос дали въобще би трябвало да се реагира на провокативните коментари на Ердоган.
 
"Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани", каза Маас в телевизионно предаване.
 
Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор, и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия. 
 
Ердоган отправи обвиненията, след като поредица от планирани прояви в Германия с участието на турски министри бяха отменени, главно поради съображения за сигурност.
 

Думите на турския президент, който обвини Германия в "нацистки практики" след забраната на митинги на негови привърженици в страната, са "абсолютно неприемливи", заяви Петер Алтмайер, началник на екипа на канцлера Ангела Меркел, за телевизия АРД.

"Няма никакви основания да бъдем упреквани", заяви той и допълни, че "Германия не може да бъде надмината що се отнася до върховенството на закона, толерантността и либералността", отбелязва агенция Асошиейтед прес.

Алтмайер каза още, че правителството е в контакт с управляващите в Турция и че ще се търси уверение на това, че в Анкара признават и разбират значимостта на проблемите от последните дни.

Междувременно турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи присъства вчера на събиране в хотел в Кьолн, след като други две събития бяха отменени.
 
В своята реч пред около 300 поддръжници той засегна напрежението между правителствата на двете страни, без да споменава конкретно Германия.
 
"Ние не позволяваме на никого да ни казва какво да правим и какво - не", заяви Зейбекчи.
 
В същото време той каза, че турците, които са в Германия, живеят "в страна, която е наш приятел". Преди това Зейбекчи присъства на концерт в Леверкузен.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?