Берлин отхвърля атаките към "Голямата тройка" в ЕС

Германското правителство отхвърли днес критиките, отправени от някои страни в Европейския съюз, според които "Голямата тройка" на Европа - Германия, Великобритания и Франция, възнамерява да създаде на днешната си среща "европейски директорат" и да доминира съюза, предаде агенция Франс прес.

Днешната среща съвсем няма за цел да бъде създаван директорат. Тази критика е напълно неоправдана, заяви говорителят на германското правителство Бела Анда. Той припомни, че германският канцлер Герхард Шрьодер се среща и с други държавни глави и допълни, че премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер подкрепя срещата, въпреки че няма да присъства на нея.

На срещата днес в Берлин освен британският премиер Тони Блеър и френският президент Жак Ширак ще присъстват и френският премиер Жан-Пиер Рафарен и по четирима или петима френски и британски министри.

Редица европейски държави, сред които Италия, Португалия и Испания, отправиха критики към тристранната среща. Според Рим тя застрашава единството на Европейския съюз.

Говорителят на германското правителство подчерта, че Германия също е можела да подпише писмото, представено тази седмица от шест европейски страни на ирландското председателство на ЕС, в което се настоява за равнопоставено прилагане на Пакта за стабилност. В правото на европейските държави е да се срещат и да поемат инициативи, за да представят официално позицията си, изтъкна Анда. Шестте държави, подписали писмото, са Португалия, Испания, Италия, Естония, Холандия и Полша.

Споделяне

Още от Свят