Берлин отрича за снимки на германски войници, извърващи мъчения

Германският министър на отбраната Петер Щрук отрече да има снимки, показващи сцени на мъчения, извършвани от германски войници от състава на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР), предаде АФП.

Същевременно парламентът в Берлин одобри удължаването на мандата с още една година на 3900 военнослужещи в КФОР.

Щрук критикува германския всекидневник Билд, че е разпространил информацията за снимки на германски военнослужещи без доказателства.

По време на дебат в Бундестага за ангажимента на германската армия в Косово, министърът заяви в четвъртък, според извършените проверки такива снимки не съществуват. Той окачестви обвиненията като несправедливи по отношение на германските войници, които изпълняват тежка задача в Косово.

Щрук критикува Билд, че разпространява информация за такива снимки без да ги познава или притежава.

В броя си от 27 май Билд Цайтунг твърди, че снимки, показващи сцени на мъчения, извършвани от германски войници от състава на КФОР, се показват сред военнослужещите от многонационалните сили на НАТО в Косово.

Германският министър на отбраната обясни, че мъж се е обадил в министерството във вторник и казал, че притежава такива снимки. След това се обадил отново и казал, че всъщност ги притежава негов познат. При трето позвъняване обяснил, че бил получил снимките по електронната поща и след като му били поискани той отговорил, че ги е изтрил.

Германските войници са част от 18 500-членната мисия на НАТО в Косово, която е в областта от 1999 г., след бомбардировките на алианса срещу сръбските сили в региона.

Повечето германци са в района на Призрен в югозападната част на областта.

Управляващи и опозиция гласуваха за продължаване на мандата на германските войници за още една година от 11 юни, когато сегашният мандат изтича.

Германският външен министър Йошка Фишер и министърът на отбраната Петер Щрук подчертаха, че КФОР ще трябва да останат още доста години в Косово.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?