Берлин: Пандемията от коронавируса има сериозни последици за човешките права

Хайко Маас

Пандемията от новия коронавирус има сериозни последици за човешките права, заяви германският външен министър Хайко Маас пред парламента в Берлин, цитиран от ДПА.

"Наблюдаваме с голяма тревога как кризата подхранва авторитаризма", заяви политикът социалдемократ по време на дебат в Бундестага.

Маас обърна внимание на репресиите срещу журналисти в Русия, Венецуела, Иран, Турция и Китай като примери за авторитарен отговор на пандемията.

"Тук в Европа виждаме как извънредните мерки се използват за подронване на върховенството на закона", каза още външният министър.

Маас приветства действията на Европейската комисия за систематично наблюдение на извънредните мерки, които се приемат в страните-членки на ЕС, като във фокуса на това наблюдение е Унгария, чийто премиер Виктор Орбан си издейства от парламента широки правомощия, които не са ограничени с времева рамка.

Макар на теория всички държави да имат правото да ограничават временно човешките права заради пандемията, Маас подчерта, че целта на мерките трябва да е обоснована.

"Мерките трябва да са пропорционални и най-вече временни", каза министърът, като обеща Германия да повдигне този въпрос, когато поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?