Берлин през нови очи: сирийски бежанци предлагат туристически обиколки

Берлин през нови очи: сирийски бежанци предлагат туристически обиколки

Ако се включите в туристическа обиколка на Берлин с екскурзовода Фирас Закри, не очаквайте да видите Бранденбургската врата, известната телевизионна кула в града или други популярни забележителности в германската столица.

Като начало, Закри дори не посреща групите си в туристическия район на Берлин - Мите. Мястото, откъдето групата тръгва, е тъмен ъгъл на улица в шумен имигрантски квартал. Там, застанал между долнопробни заложни къщи и мърляви магазини за кебап, 34-годишният сирийски бежанец ви представя своята собствена и много лична версия за Берлин.

Закри е един от четирима бежанци екскурзоводи, които работят за "querstadtein" ("През града") - компания с нестопанска цел, стартирала дейността си с обиколки на Берлин, водени от някога бездомни хора. Тази година, за да реагира на големия брой мигранти, пристигнали в Германия през 2015 г., групата присъедини към екипа си кандидати за убежище и започна да предлага нова туристическа обиколка, в която са включени бежански приюти, сирийски ресторанти и други подобни обекти.

"Целта ни е да представим бежанците такива, каквито са - особено във времена, когато толкова много хора говорят за "наплив или вълни" от бежанци, каза Тилман Хьофкен, ръководител на проект към "querstadtein".

По думите на Хьофкен както бездомните, така и бежанците често могат да бъдат изолирани от останалите жители на града - проблем, който организацията се опитва да преодолее, събирайки заедно хора, чиито пътища се пресичат, без те да се свързват.

Когато Закри пристигнал в Германия през юни 2015 г., той бил един от 890 000 кандидати за убежище миналата година, дошли да потърсят защита от война или трудности в държави като Сирия, Ирак или Афганистан.

Той не говори добре немски, но вече съвсем професионално представя на туристическите групи важните за кандидатите за убежище места в Берлин.

"Искам да отворя очите на другите хора и да им покажа какви в действителност сме ние, бежанците", каза Закри, който говори на туристите на английски.

Развеждайки наскоро международна група от дизайнери, артисти и студенти, Закри им показа някои от най-важните горещи точки за бежанци в града: добри сирийски ресторанти.
"Разбира се, турските имигранти отдавна продават кебап в града", каза Закри, усмихвайки се лукаво. "Но той просто не е толкова добър, колкото истинския сирийски кебап."

Новите ресторанти и пекарни, изникнали в имигрантския квартал Нойкьолн, са основни дестинации за хиляди изпитващи носталгия сирийски кандидати за убежище, които в момента консумират безвкусни, масово произвеждани храни в приютите за бежанци в Берлин.

Закри води туристите в ресторант "Шам", където млади мъже са насядали около масите и лакомо поглъщат чинии с хумус, поръсен с леблебия, тахан и много зехтин, или ядат завити на руло питки, пълнени с пилешки кебап, домати и магданоз.

Туристите нямат време да седнат да похапнат, защото Закри вече продължава към следващата спирка - някогашен универсален магазин, превърнат в импровизиран приют за стотици кандидати за убежище. След това групата се отправя към засипана с боклуци задна улица, където Закри си почива и разказва за себе си и какво е да си бежанец.

Застанал под старите липи, за да се подслони от дъжда, Закри изважда ламинирани снимки на града, който преди е бил негов дом - Алепо. Той показва снимки от миналото на града и на търговци, които продават украсени с орнаменти медни съдове на известен пазар, преди да бъде разрушен от касетъчни бомби и ракети.

"И аз някога имах нормален живот", каза Закри на групата. "Бях учител по английски, жена ми работеше в банка, имаме малко момченце, имахме дом. Живеехме добре."

Сега, след петгодишна смъртоносна война в Сирия, домът му е разрушен. Жена му и синът му не са успели да получат германски визи и са принудени да останат при роднини в Дубай.
Потрепервайки от студ в синьо-сивото си яке, Закри добави, че след повече от година в Германия молбата му за закрила още не е обработена. Да станеш бежанец не е избор, който хората правят доброволно, казва той, и допълва, че се натъжава, когато мигрантите биват категоризирани като терористи или храненици.

Антимигрантските настроения се засилват в Европа и в Германия, особено след два атентата през юли, извършени от кандидати за убежище, за които отговорност пое "Ислямска държава". В някои части на Германия рязко се увеличава и подкрепата за популистки партии, организиращи кампаниите си въз основа на антимюсюлмански платформи.

"Благодарен съм, че съм тук", казва Закри. "Но ако можех, щях да си отида у дома още довечера."

След това той извади малки бели листчета с напечатани на тях арабски думи и ги раздаде на хората от туристическата група. Прикани ги да търсят същите думи на нашарените витрини на магазините за месо халал, кафенета с наргилета и други магазинчета на "Зоненалее", най-арабската улица в Берлин.

Докато туристите се бореха с листчетата на арабски, Закри им обясни, че и той се е чувствал точно така, когато е пристигнал за първи път в Германия.

"Не знаех какво е "Strasse" или "Allee", каза Закри, цитирайки немските думи за "улица" и "булевард". Трябвали му две седмици, за да разгадае думата, показваща сегашния му статут на закрила: Aufenthalsgestattung ("разрешително за престой").

"Показвам ви преживяното, само че наобратно, за да придобиете представа колко е трудно и тежко да се справяш с новото положение" на бежанец, каза той.

Обиколката с екскурзовод бежанец отвори очите на някои от включилите се в нея - точно както беше обещал Закри в началото.

"Когато чуеш някои от тези истории, разбираш, че нямаш проблеми, че собственият ти живот е много лесен", каза 25-годишната бразилка Ана-Каролина Фалкао.

По БТА

Споделяне

Още от Европа