Берлин призова сирийската опозиция да се готви за падането на Асад

100 хиляди бежанци от Сирия само за месец

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле призова сирийските  опозиционни групи да се обединят и да се подготвят за времето след падането на режима на Башар Асад. Освен това той се обърна и към международната общност с призив да бъде готова да предложи икономическа помощ.

Берлин е домакин на среща на сирийски опозиционни представители и дипломати, които обсъждат как да предотвратят унищожаването на основните комунални услуги и на  инфраструктурата и как да се съживи икономиката след падането на режима, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вестервеле посочи още, че спешно трябва да се изработи обща платформа, за да може сирийският народ да види, че има надеждна алтернатива на сегашното управление.

Германският външен министър настоя също опозицията да създаде максимално бързо условия за преходно правителство. Той обаче не подкрепи изразената миналата седмица позиция на  френския президент Франсоа Оланд, че сирийската опозиция трябва да състави временно правителство още сега.

На форума в Берлин председателят на Сирийския национален съвет Абделбасет Сида заяви, че страната му ще се нуждае от програма за подпомагане и реконструкция след падането на режима на Асад, подобна на плана Маршал за възстановяването на Европа след Втората световна война. Той предупреди, че липса на икономическо развитие ще отвори вратите за екстремизма. Вестервеле изрази съгласие, но подчерта, че преди това опозицията трябва да изпълни едно много важно условие - да преодолее разделението в собствениците си редици.

Жертвите в Сирия, откакто започна конфликта през март миналата година, са повече от 21 000.

Във вторник Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева пък съобщи, че само през август  повече от 100 хиляди сирийци са напуснали страната, бягайки от продължаващите сражения. Общият брой на бежанците е вече 235 300 души.

1600 души пък са загинали само през миналата седмица, съобщи ББС.

На този фон сирийският президент Башар Асад увери президента на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер, че подкрепя дейността на неговата организация на територията на Сирия, стига тя да си остава безпристрастна и независима, съобщи Франс прес, като се позова  на сирийската държавна телевизия.

Новият президент на МКЧК е приветствал волята за сътрудничество на сирийското правителство и установеното доверие между неговата организация и Дамаск, съобщи държавната телевизия.

Според сирийската агенция САНА на срещата между Асад и Маурер са се обсъждали необходимите механизми за засилване на сътрудничеството между Сирия и МКЧК.

Маурер пристигна в Сирия в понеделник вечерта. Това е първата му визита в тази страна, откакто пое поста от Якоб Келенбергер на 1 юли тази година.

От началото на годината МКЧК е раздала помощи на над 800 000 души в Сирия, повечето от които принудени да напуснат домовете си заради конфликта. МКЧК е осигурил и доставките на питейна вода за над един милион сирийци от началото на годината.

Споделяне

Още от Свят