Берлин продължава да е против отпадането на патентите за ваксините срещу Covid

Берлин продължава да е против отпадането на патентите за ваксините срещу Covid

Германската канцлерка Ангела Меркел днес отново се обяви против временния отказ от патентите за ваксини срещу ковид, предаде ДПА.

В реч в Бундестага в навечерието на срещата на европейските лидери в Брюксел Меркел изтъкна, че подкрепя увеличаването на производството на ваксини за по-бедните страни чрез сключване на повече лицензионни споразумения.

"И обратно, смятам, че постигнатото по политически път преустановяване на патентната защита е погрешен път", категорична бе Меркел. Разработването на ваксини ще успее само ако защитата на правата на интелектуална собственост не бъде преустановена, каза германската лидерка.

След изборите тази есен Меркел ще се оттегли от политиката след 16 години на власт.

Следващия месец тя ще се срещне във Вашингтон с американския президент Джо Байдън. Днешната ѝ реч пред Бундестага е илюстрация на различията между Германия и Съединените щати по въпроса с патентната защита. Вашингтон предложи временен отказ от патентните права на производителите на ваксини срещу ковид, за да може да се увеличи производството на ваксини за по-бедните страни. Великобритания и Европейската комисия също се обявиха против преустановяването на патентната защита.

Споделяне

Още от Коронавирус