Берлин разкритикува Тръмп за концепцията му "Америка на първо място"

Франк Валтер Щайнмайер
Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува обявената външнополитическа платформа на Доналд Тръмп с водещ принцип "Америка на първо място". 
 
Фаворитът на републиканците каза, че ако бъде избран за президент, ще остави европейските и азиатските съюзници на Вашингтон сами да се грижат за себе си, ако не си плащат за американската защита, съобщи Ройтерс.
 
"Мога само да се надявам, че предизборната кампания в САЩ не страда от липса на усещане за реалност", каза Щайнмайер. "Архитектурата на световната сигурност се промени и вече не се опира само на два стълба. Едностранният подход е невъзможен", заяви той.
 
Щайнмайер каза, че в наши дни международните конфликти могат да бъдат уреждани единствено чрез общите усилия на влиятелните сили като САЩ и Русия.
 
"Никой американски президент не може да избяга от тази промяна в архитектурата на международната сигурност, затова "Америка на първо място" не е решение", подчерта германският външен министър.
 
Щайнмайер открива и противоречие в речта на Тръмп, който от една страна призовава Америка да бъде на първо място, а от друга - САЩ да се оттеглят от световните проблеми.
 
"Тези две неща някак си не ми изглеждат съвместими."
Споделяне

Още по темата

Още от Свят