Берлин: Русия е установила контрол в Сирия и региона със силата на оръжието

Берлин: Русия е установила контрол в Сирия и региона със силата на оръжието

Русия е установила контрол в Сирия и региона със силата на оръжието, заяви днес високопоставен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и изрази съмнение, че Москва би спазила евентуално прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

"Мисля, че Русия установи контрол в региона и това, исторически погледнато, е нещо ново. Те го направиха със силата на оръжието", каза Норберт Рьотген, шеф на комисията по външни работи към германския парламент и член на партията на Меркел.

Той заяви на конференцията по сигурността в Мюнхен, че е скептичен по отношение на това какво ще направи Русия през следващите дни и седмици, въпреки споразумението за "спиране на враждебните действия", което трябва да влезе в сила до седмица.

Договорената от световните сили сделка не доведе до формално спиране на огъня, защото не е подписана от воюващите страни - сирийското правителство и бунтовниците, опитващи се да свалят от власт президента Башар Асад.

Ден след сключването на споразумението сирийски части, подкрепени по въздух от Русия, превзеха позиции на бунтовниците край северния сирийски град Алепо.

"Русия е решена да решава развоя на събитията на бойното поле и когато изпълни задачата си, тогава ще покани Запада да се бият срещу общия враг "Ислямска държава", каза Рьотген.

Този подход според него не прави Москва надежден партньор в борбата с екстремистите.

Джон Маккейн: Руските действия в Сирия имат за цел да разединят НАТО и да подкопаят ЕС

Военната намеса на Русия в Сирия е опит на президента Владимир Путин да върне статута на страната си на голяма сила, като разедини НАТО и подкопае европейския проект, заяви на конференцията по сигурността в Мюнхен сенаторът от САЩ Джон Маккейн, съобщи ДПА.

"Путин не се интересува да бъде наш партньор", допълни Маккейн. Руският президент се опитва да утвърди Русия като голяма сила и да използва Сирия като терен за военни учения с истински муниции, а също да изостри бежанската криза, да разедини НАТО и да подкопае ЕС, каза американският сенатор.

Маккейн изрази мнение, че за споразумението между световните сили за въвеждане на временно примирие в Сирия идната седмица има малка надежда за успех. Русия ще има възможност да бомбардира безразборно и безнаказано бунтовнически групировки и цивилни още няколко дни, преди примирието да влезе в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят