Берлин се разбра и с Атина да връща мигранти

Берлин се разбра и с Атина да връща мигранти
Берлин и Атина постигнаха споразумение, което ще позволи на Германия да връща в Гърция кандидати за убежище, съобщи говорителка на германското министерство на външните работи.
 
По думите ѝ двете страни са се споразумели по принцип, като остава да бъдат приключени преговорите само по още един документ. 
 
Сделката се отнася за кандидатите за убежище, отговорност за които носи Гърция - тоест хората, които са влезли на територията на Европейския съюз първо в тази страна. Съгласно действащите правила в ЕС молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл кандидатът. 
 
Говорителката на германското външно министерство Елеоноре Петерман уточни, че за да влезе в сила споразумението, трябва да се извърши размяна на официални писма, съобщи Франс прес. 
 
Съответните преговори с Италия са в "много напреднала фаза", каза Петерман. 
 
Рим обаче засега демонстрира сдържаност по въпроса, като иска първо засилване на контрола по външните граници на ЕС преди каквото и да било споразумение за мигрантите, които вече са на европейска територия, отбелязва Франс прес.
 
Миналата седмица бе активирано аналогично споразумение между Германия и Испания.
 
Тези временни двустранни договори, чрез които засегнатите страни, се ангажират по-конкретно да приемат върнатите им мигранти в рамките на 48 часа, са необходими в очакване на евентуалното въвеждане на обща европейска система за предоставяне на убежище. 
 
Този въпрос обаче разделя страните членки на ЕС.
 
Германският канцлер Ангела Меркел обеща подобен тип споразумение на европейско равнище, за да убеди своя вътрешен министър Хорст Зеехофер да се откаже от плана си за едностранно връщане още на границата на Германия на всеки кандидат за убежище, регистриран в европейската база данни ЕВРОДАК. 
 
Що се отнася до постигането на споразумение с Италия, Меркел предложи да се ангажира лично с разговорите, ако това е необходимо.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа