Берлин: "Северен поток-2" зависи от действията на Русия по случая "Навални"

Фон дер Лайен: Случилото се с Навални се вписва в системата на действие от страна на Русия на световната сцена

Берлин: "Северен поток-2" зависи от действията на Русия по случая "Навални"

Въпросът за доизграждането на газопровода "Северен поток-2" ще зависи от действията на Русия по случая с Алексей Навални. Това заяви днес пред медии говорителката на германското правителство Улрике Демер.

Нямаме нова позиция по проекта. Ще се консултираме с партньорите от ЕС и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение според руските изявления, отбеляза Демер.

Също днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, призова западните държави да не политизират ситуацията около проекта "Северен поток-2", предаде ТАСС.

"Що се касае до споменаването на газопровода, то сигурно трябва да спрем да го споменаваме в контекста на каквато и да било политизация. Това е търговски проект, който е в интерес както за Русия, така и за страните от Европейския съюз, на първо място за Германия", каза Песков пред журналисти

Той коментира изявление на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка със ситуацията около предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

В речта си за състоянието на съюза, която произнесе по-рано днес пред Европейския парламент, Фон дер Лайен посочи, че случилото се с Навални се вписва в една "система на действие от страна на Русия на световната сцена. Тази система не се променя и никакъв газопровод няма да я промени."

Фон дер Лайен даде да се разбере, че предполагаемото покушение срещу руския опозиционер няма да остане без отговор от страна на Европейския съюз.

"Привържениците в ЕС на развиването на по-тесни отношения с Русия трябва да помнят, че отравянето на Алексей Навални с химично вещество не е единичен случай", изтъкна председателката на ЕК. Тя даде за пример руските действия в Грузия и Украйна, както и отравянето с подобен нервнопаралитичен агент в Солсбъри, Великобритания, на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Русия категорично не приема подобно твърдение, каза говорителят на Кремъл и призова за "разследване и изясняване" на случилото се с Навални. "За напредъка на това разследване (и за) изясняване на обстоятелствата и причините е необходимо сътрудничество с Германия. Русия се стреми към такова сътрудничество, но засега не среща взаимност", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа