Берлин: Слабите държавни структури и корупцията тормозят Афганистан

Берлин: Слабите държавни структури и корупцията тормозят Афганистан

Ситуацията в Афганистан остава неспокойна, а до стабилността и мира там има още доста дълъг път. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за "Шпигел" в навечерието на конференцията за Афганистан в Брюксел.

"В много райони продължават да се водят ожесточени боеве, а също и много хора продължават да губят свои близки и приятели в резултат на терористични атаки. Към това се прибавят и слабите държавни структури и корупцията, които пречат на икономическото развитие на тази страна", каза той.

"Мирният процес се усложнява допълнително и от тежко политическо противопоставяне."

Щайнмайер посочи, че Афганистан не може да бъде изоставен по средата на пътя и да бъде поставено под риск вече постигнатото.

"Искаме тази страна в бъдеще да зависи по-малко от международната помощ и афганистанците да не са принудени я напускат, а да виждат своето бъдеще в родината си", каза германският министър.

На конференцията в Брюксел, посочи той, ще стане дума за осигуряването на по-нататъшното финансиране за Афганистан. "Същевременно очакваме от афганистанското правителство да изпълни задълженията си за напредък в реформите", по-специално в подготовката на силите за сигурност, усилията за борба с корупцията и защитата на правата на човека, каза Щайнмайер. "Афганистан може да разчита на подкрепата на Германия," добави той.

Според германското министерство на външните работи правителството в Берлин предоставя всяка година 430 милиона евро за стабилизация на Афганистан и възстановяване на гражданската инфраструктура, както и още 80 млн. за афганистанските сили за сигурност. Германия е готова в следващите четири години да отдели до 1.7 милиарда евро помощ за Афганистан, заяви външнополитическото ведомство.

"Единствено политически процес, предвиждащ помирение с различните бунтовнически групи, ще донесе дългосрочен мир на тази страна", заяви министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа