Берлин: Тъмни облаци надвисват над отношенията между ЕС и Русия

Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас (дясно)

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че над отношенията между Европейския съюз и Русия надвисват тъмни облаци, предаде ДПА.

Европа без Русия или в конфронтация с Русия няма да бъде по-безопасна, заяви Маас в Париж на семинар на френските посланици в европейски страни, но добави, че санкциите трябва да продължат, докато Кремъл не промени поведението си.

Европа трябва да е способна"самостоятелно да се справя с кризите в съседство около нея, за да остане привлекателен съюзник за САЩ, каза Маас, който в момента е председател на Съвета на външните министри на ЕС.

Неговият домакин - френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, също настоя, че е необходимо Европа да отстоява своите интереси, посочвайки като пример случая със спора между Гърция и Турция за разработването на газовите залежи в Източното средиземноморие.

"Когато някой от нас се сблъска с политика на свършен факт, агресивна и неоправдана политика, ние трябва да отговорим колективно, защото това е заплаха за нашия суверенитет и за интересите на съюза", подчерта Льо Дриан.

Според него би било "груба грешка" да се остави европейската сигурност в Източното средиземноморие "в ръцете на други играчи".

Франция заема твърда позиция срещу претенциите на Турция в Източното средиземноморие, както и срещу турската военна подкрепа за международно признатото правителство в конфликта в Либия, докато Германия се стреми да посредничи в газовия спор, засега без успех. Френският президент Еманюел Макрон твърди, че двата подхода се допълват.

Външните министри от ЕС заплашиха в петък Турция с нови санкции, но оставиха евентуално решение по въпроса за срещата на върха на 24 септември.

Льо Дриан заяви, че френско-германските отношения, отдавна смятани за политическия двигател на ЕС, са "по-силни и по-необходими отвсякога".

Маас обаче отбеляза, че Франция и Германия все пак трябва да работят заедно останалите държави членки.

"Германско-френските компромиси са незаменима предпоставка за напредък в Европа. Но те сами не са достатъчни", каза той, имайки предвид отношенията с Русия.

"Разбира се, отношението към Москва във Варшава или Талин е различно от това в Лисабон или Рим", заяви Маас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа