Берлин: Турция премина границата

”Ние сме толерантни, но не сме идиоти”, каза външният министър Зигмар Габриел

Зигмар Габриел

Германия отхвърли като неприемливо обвинението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че канцлерът Ангела Меркел прилага нацистки методи срещу турци и турски представители в Германия, предаде агенция Ройтерс.

Германският външен министър заяви на турския си колега, че президентът на Турция е преминал границите, съобщи Франс прес.

Ние сме толерантни, но не сме идиоти. Затова ясно заявих на турския си колега /Мевлют Чавушоглу/, че е премината една граница, каза Зигмар Габриел в интервю за германския вестник "Пасауер нойе пресе".

Турският президент в неделя отправи персонални нападки срещу Меркел, като я обвини, че използва нацистки практики, визирайки решението на германските власти да забранят прояви на турски министри на германска територия по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум за увеличаване на президентските правомощия.

В същото време властите във Франкфурт разрешиха митинг на забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

"Нацистки сравнения са неприемливи във всякаква форма", каза говорител на германското правителство, допълвайки че от Турция зависи да смекчи тона и да избегне влошаване на отношенията между двете държави.

Същевременно на брифинг говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че споразумението между ЕС и Турция за бежанците, като цяло работи, независимо от разногласията по въпроса за забраната на изяви на турски политици в европейски страни.

"Споразумението като цяло работи добре. Няма причини тук нещо да се променя", заяви говорителят.

Шефер посочи още, че ако Турция върне смъртното наказание, преговорите за присъединяване на страната към ЕС може да бъдат прекъснати.

"Въвеждането на смъртно наказание определено не отговаря на критериите от Копенхаген, които трябва да бъдат изпълнени за приемане на нов член на общността. Но това не става автоматично, доколкото прекъсването на преговорите се регулира от правила, за това е нужно решение на Съвета на ЕС, прието с квалифицирано мнозинство от гласовете", посочи говорителят на германското МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?