Берлин заплашен от финансови санкции на ЕС заради бюджетния дефицит

Бюджетният дефицит на Германия за 2004 г. може отново да превиши горната граница в еврозоната от 3 % от Брутния вътрешен продукт /БВП/ заради предвиденото от правителството в Берлин намаление на данъците. Това се посочва в месечния доклад на Бундесбанк, цитиран от АФП.

В доклада си германската Централна банка предупреждава, че липсата на допълнителни финансови средства, които да компенсират спада на данъчните приходи с 15 млрд. евро, рискува не само да превиши допустимия бюджетен дефицит по националните стандарти, но и тавана от 3 процента от БВП, определен от Пакта за стабилност и растеж.

Ако това се случи, Германия ще наруши за трета поредна година бюджетните ограничения на еврозоната и ще бъде изправена пред заплахата от финансови санкции на европейските ѝ партньори, както и от безпрецедентна политическа криза, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Пред 2002 г. Берлин премина горната граница с 3,6 % бюджетен дефицит. Предвижданията за 2003 г. са страната да бъде "на червено" с бюджетен дефицит от 3,5 процента от БВП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?