Берлинчани гласуваха "за" запазване на летище "Тегел"

Снимка: БГНЕС

Берлинчани гласуваха в неделя с голямо мнозинство за запазване на тяхното летище "Тегел". Този вот е против волята, изразена от кметството и може да затрудни съставянето на бъдещото коалиционно правителство на Ангела Меркел, която след парламентарните избори няма друг избор, освен да обедини Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените, предаде АФП.

Близо 56,1 на сто от берлинчаните изразиха волята си за запазване на "Тегел" на референдум, който се проведе заедно с парламентарните избори, сочат официалните резултати, публикувани през изминалата нощ.

Последиците от този вот обаче остават неясни, защото нито град Берлин, нито правителството нямат ясно формулирани намерения по въпроса, отбелязва АФП.

По закон краят на дейността на "Тегел" трябва да съвпадне с откриването на неговия приемник, летището БЕР (BER). Само че заради недоглеждания, та дори и заради корупция, откриването на новото летище, предвидено първоначално за юни 2012 година, се бави и няма никаква нова точна дата за начало на дейността му, удължавайки на практика живота на стария аеропорт.

Свободната демократична партия, възползвайки се от тази ситуация, издействаха организирането на референдума, за да се спаси "Тегел". Техният основен аргумент е, че дори БЕР да бъде открито утре, неговият капацитет е малък. Само през 2017 година 35 милиона пътници се очакват да пристигнат със самолет в Берлин, а БЕР е предвидено само за 22 милиона пасажери.

Резултатът от референдума за "Тегел" от тази неделя би могъл между другото да се окаже спънка за съставянето на бъдещата коалиция на Меркел с ГСДП и Зелените, отбелязва АФП.
Зелените водиха активна кампания в подкрепа на "не"-то на референдума, а канцлерът Меркел също бе за затварянето на летището.

Освен екологичните аргументи с предвиденото застрояване на жилища и училища на сегашния терен на "Тегел", привържениците на затварянето на летището искаха да защитят близо 300 000 души, които живеят край него и всеки ден са подложени на шума от въздушния трафик.

При все това запазването на летището вероятно ще се сблъска с юридически трудности: удължаването на живота му ще изисква промяна на редица местни и национални закони, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа