Берлинската епархия на БПЦ се поема от 35-годишния й досегашен викарий Антоний

Светият синод на Българската православна църква избра митрополит Антоний за ръководител на Западно- и Средноевропейската епархия. Изборът бе обявен от патриарх Неофит в неделя в синодалния параклис.

 

35-годишният Антоний поема епархията на БПЦ със седалище в Берлин, след като през лятото по здравословни причини оставка подаде Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон. Досега той е бил викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, какъвто става през юни 2010 г. Преди това е бил епископ и викарий на Пловдивския митрополит.

 

Архимандрит Антоний (Живко Киров Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария през 1998 г., а след това и Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Бил е послушник, а след това и монах в Клисурския манастир, епархийски дякон, от 2003 г. е йеромонах, а три години по-късно става архимандрит.

 

"Продължете делото на Вашия предшественик – бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото слово с думи и дела, служете Господу със страх и радвайте се /пред Него/ в трепет", пожела патриарх Неофит на духовника.

 

От своя страна митрополит Антоний благодари на Господа Бога за избора и на патриарх Неофит за "проявеното отеческо внимание и изрядна любов - любов, която всичко извинява и всичко претърпява".

 

Новоизбраният митрополит благодари и на останалите членове на Светия синод, че са го дарили с доверието си. Отправи и лична благодарност към Пловдивския митрополит Николай, защото е проявил голяма духовна грижа в годините на неговото служение като негов протосингел и викариен епископ.

 

Митрополит Антоний встъпва в правата си от днес, а официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?