Берлинската епархия на БПЦ се поема от 35-годишния й досегашен викарий Антоний

Светият синод на Българската православна църква избра митрополит Антоний за ръководител на Западно- и Средноевропейската епархия. Изборът бе обявен от патриарх Неофит в неделя в синодалния параклис.

 

35-годишният Антоний поема епархията на БПЦ със седалище в Берлин, след като през лятото по здравословни причини оставка подаде Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон. Досега той е бил викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, какъвто става през юни 2010 г. Преди това е бил епископ и викарий на Пловдивския митрополит.

 

Архимандрит Антоний (Живко Киров Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария през 1998 г., а след това и Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Бил е послушник, а след това и монах в Клисурския манастир, епархийски дякон, от 2003 г. е йеромонах, а три години по-късно става архимандрит.

 

"Продължете делото на Вашия предшественик – бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото слово с думи и дела, служете Господу със страх и радвайте се /пред Него/ в трепет", пожела патриарх Неофит на духовника.

 

От своя страна митрополит Антоний благодари на Господа Бога за избора и на патриарх Неофит за "проявеното отеческо внимание и изрядна любов - любов, която всичко извинява и всичко претърпява".

 

Новоизбраният митрополит благодари и на останалите членове на Светия синод, че са го дарили с доверието си. Отправи и лична благодарност към Пловдивския митрополит Николай, защото е проявил голяма духовна грижа в годините на неговото служение като негов протосингел и викариен епископ.

 

Митрополит Антоний встъпва в правата си от днес, а официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?