"Берлинската стена падна, окупаторският паметник стои!"

"Берлинската стена падна, окупаторският паметник стои!"

От 18 часа във вторник "окупираното" пространство около паметника на Съветската армия в София ще се превърне в място за празник и веселие. Това съобщават организаторите на подписката "Берлинската стена падна, окупаторският паметник стои!".

Подписалите тази петиция смятат, че паметникът е построен в чест на Съветската армия, като в момента на навлизането си на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.). Така от международно-правна гледна точка Съветската армия е окупатор. Монументът изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение, като чрез изграждането му публично легитимира и признава външния фактор, който на практика ѝ осигурява победата.

Тази вечер пред паметника ще бъде отпразнувано рухването на най-силния комунистически символ в Европа - стената в сърцето на Берлин. Ще чуете да говорят хора, според които не е късно България да върне достойнството си и да бутне своя комунистически символ - паметника на съветския окупатор, се казва в поканата за празника, в който ще участват Васко Кръпката, Стоян Михалев, Славимир Генчев, Иво Инджев и др.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?