Берлинските власти спират строеж на джамия

Турски инвеститори на строяща се нова джамия в берлинския район Нойкьолн имат големи неприятности с общината заради грубо нарушаване на одобрения от компетентните власти строителен проект, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двете минарета на джамията са били вдигнати осем и половина метра по-високо от разрешеното, а куполът превишава с четири метра разрешената по проект височина. От общината казали, че може да наредят събаряне на минаретата и дори на цялата постройка, ако се окаже, че са нарушени изискванията за безопасност. Във всеки случай на инвеститорите най-малкото щяла да бъде наложена голяма глоба, която можела да стигне до 500 000 евро.

Общината наредила спирането на строежа на почти готовата джамия още миналия месец, когато били констатирани драстичните отклонения от проекта, но довършителните работи продължавали, казали общинари. Вратите дори били украсени със слонова кост и костенуркова броня. Те били конфискувани от властите, тъй като употребата на такива материали в Германия е забранена без специално разрешение. Джамията в Нойкьолн, който е едно от най-големите средоточия на турци извън Турция, е предназначена да приема до 1500 вярващи.

Още от Свят