Берлускони е готов "да предаде щафетата, но не на мошениците от старото поколение"

Италианският премиер Силвио Берлускони за първи път намекна, че може да се оттегли от властта и от политическия живот. Той обаче подчерта, че ще го направи само в името на младото поколение и ще предаде щафетата на млади политици, съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера", цитирана от БТА в понеделник.

"Напълно осъзнавам, че съм на определена възраст и че рано или късно ще трябва да се оттегля. Но ще предам щафетата, когато приключа с програмата си", заяви Берлускони на среща с привърженици на управляващата коалиция Народ на свободата.

"Тази щафета обаче няма да я предам на мошениците от старото политическо поколение", подчерта премиерът.

Берлускони изрази увереност, че на 14 декември правителството му ще спечели и вота на доверие и вота на недоверие, внесени за гласуване в двете парламентарни камари.

Миналата седмица бившият дългогодишен съюзник на премиера, председателят на долната парламентарна камара Джанфранко Фини обяви, че той и неговите поддръжници ще подкрепят вота на недоверие, внесен от центристите на Пиер Фердинандо Казини.

Самият Казини беше председател на долната парламентарна камара по времето на предходното правителство на Берлускони.

Премиерът припомни, че доскоро Фини и Казини са били на негова страна, а сега заради лични амбиции застават срещу него на страната на левицата.

"Това е абсолютна непоследователност от тяхна страна", подчерта Берлускони. Той допълни, че подобни политици искат да го свалят, само за да се доберат до властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят