Берлускони е отново в центъра на политическата сцена

Берлускони
Той е на 81 години и няма право да заема държавна длъжност заради присъда за данъчни измами. Но Силвио Берлускони отново играе ролята на човек с влияние на политическата арена в Италия.
 
След дълъг период на относително спокойствие на политическата сцена, Берлускони поведе десноцентристка коалиция, която се надява да използва инерцията на победата от изминалия уикенд в Сицилия, за да дойде отново на власт в Италия след парламентарните избори в началото на следващата година.
 
Нито репутацията му на женкар, нито близкото му приятелство с руския президент Владимир Путин досега не представляваха и най-малката спънка към завръщането на бившия премиер на политическата сцена.
 
"Берлускони има истински политически умения дори на тази възраст", казва Роберто Д'Алимонте, виден италиански политически анализатор, който пише за в. "Соле венти куатро оре". "Той разполага с все още много политически ресурси, пари и медии, плюс твърд електорат от 2 милиона души", допълва експертът.
 
Милиардер и медиен магнат, Берлускони се появи на политическата сцена в началото на 90-те години и досега е бил три пъти премиер, след като спечели изборите през 1994 г., 2001 г. и 2008 г. Последното му правителство подаде оставка през 2011 г., след като изгуби вот на доверие, а инвеститорите наказаха Италия заради високия ѝ държавен дълг.
 
И докато по-неопитните политици биха били отстранени завинаги ако имаха комбинацията на Берлускони от възраст, присъда за криминално деяние и всеобщ позор след разкритията за "бунга бунга" секс партитата със стремящи се към славата млади шоугърли в миланската му вила, магнатът се покри за известно време и изчака подходящия момент, за да се появи отново на политическата сцена.
 
"Има партии за екстремисти, за бедняци, за популисти и за безотговорните", каза изглеждащият в много добра форма и със загар Берлускони по време на предизборен митинг през септември, на който обяви завръщането си в активната политика. "Ето защо аз продължавам да съм тук", допълни той.
 
Берлускони, който в миналото си направи няколко козметични операции, се подготви за завръщането си, като отслабна с 10 килограма по време на августовската ваканция чрез строга диета без въглехидрати и упражнения, включващи 60-минутно ходене, един час плуване и вдигане на тежести. Това разкри неговият близък приятел, телевизионният водещ Бруно Веспа.
 
Този режим целеше също така да разсее опасенията за здравето на Берлускони след неговата сърдечна операция преди повече от година.
 
В последните седмици Берлускони води предизборна кампания за десноцентристите в Сицилия, участва в кампанията за референдумите за автономия в Ломбардия и Венето и се върна в Брюксел след петгодишно отсъствие за среща на европейските центристи.
 
Опитният политик демонстрира своята политическа прозорливост на проява през септември в Сицилия, като остави на страна предварително подготвената си реч от 40 страници и подхвана темата за правата на животните, неговата най-последна кауза и страст, която той споделя с третата си жена, 32-годишната Франческа Паскале.
 
Берлускони представи резултати от допитване, поръчано от него в опит да спечели една нова демографска прослойка - собствениците на животни. Италианците притежават 8 милиона кучета и 12 милиона котки, а 92 процента от собствениците на животни смятат своите домашни любимци за членове на семействата си, според допитването.
 
"И 72 процента от жените, участвали в допитването, възползвайки се от правото да запазят анонимност, споделиха, че биха избрали кучетата си пред съпрузите си", каза тогава Берлускони, предизвиквайки смях.
 
Но въпреки че Берлускони се радва на триумфа на регионалните избори в Сицилия, произведени в неделя, неговата роля като доминираща сила в десноцентристкото пространство е оспорвана. Коалицията, която има намерение да спечели парламентарните избори следващата година, включва неговата партия Форца Италия, антиимигрантската и антиевропейска партия Северна лига и дясната партия Италиански братя.
 
Лидерът на Северна лига Матео Салвини превърна партията си, която преди подкрепяше идеята за отцепване на богатите северни италиански области Венето и Ломбардия, в национален играч на политическата сцена. Бившият премиер трябва също така да се съревновава с Джорджа Мелони, лидерката на Италиански братя.
 
"Берлускони ще трябва да положи усилия, за да наложи по-умерена линия над популистките си съюзници", казва Волфанго Пиколи, съпредседател на политическата консултантска фирма, базирана в Лондон, "Тенео интелиджънс". Анализаторът припомня, че Северна лига може да бъде възприемана като "движещата сила на десноцентристите" в Северна Италия.
 
Досега само лидерът на Демократическата партия Матео Ренци, който също е бивш премиер, се оказа достоен противник на харизмата на Берлускони. Но по-младият политик е в нестабилно положение заради погрешни политически стъпки, започнали с провала на референдума за конституционна реформа, довел до оставката му от премиерския пост миналия декември.
 
Критиките на Ренци, отправени миналия месец срещу директора на Италианската национална банка Иняцио Виско, също му навредиха и още повече разделиха левицата. Неговата партия се класира едва на трето място в изборите за областен управител на Сицилия. И докато Демократическата партия се разпада, популисткото Движение Пет звезди може да се окаже най-големият противник на десноцентристите през 2018 г.
 
Италиански закон забранява на физически лица с присъди за криминални деяния да заемат държавни длъжности за шест години. Това прави Берлускони неизбираем за такава длъжност преди 2019 г. Той обаче оспорва разпоредбите на закона в Европейския съд за правата на човека, където е насрочено заседание на 22 ноември.
"Вярвам, че най-после ще получа от Европа справедливостта, която очаквам и която години наред ми бе отказвана", каза пред миланския в. "Кориере дела сера" Берлускони в интервю, публикувано вчера.
 
Той допълни, че неговият ангажимент към италианските гласоподаватели, които "винаги са му давали своето доверие и обич" ще си остане непроменен независимо от изхода в Европейския съд за правата на човека.
 
Една съдебна победа би могла да засили влиянието на Берлускони, като му позволи да бъде активен кандидат, казва Джузепе Орсина, заместник-директор на Международния свободен университет за социални науки "Луис-Гуидо Карли" в Рим. "Но не мисля, че това е от абсолютно значение. Дори встрани от политическата сцена, Берлускони може да бъде голям играч", допълва той. 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят