Берлускони e разследван за атентати на мафията през 1993 г.

Силвио Берлускони
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е обект на разследване, съобщи Ройтерс, като се позова на съдебен източник.
 
Разследването е в рамките на по-голямото разследване за бомбените атентати, извършени от мафията през 1993 г.
 
Мафиотският бос Джузепе Гравиано, който е в затвора заради атаките в Рим, Милано и Флоренция, бил записан да говори за Берлускони на съкилийника си. Това накарало съдия във Флоренция да поднови разследването за предполагаема намеса на Берлускони в тези деяния, посочват вестниците "Кориере дела сера" и "Република".
 
Подобно разследване се водеше срещу Берлускони в миналото и бе прекратено през 2011 г. Адвокатът на Берлускони - Николо Гедини, припомни, че то е показало, че клиентът му не е замесен в бомбените атентати, отнели живота на 10 души.
 
Според Гедини разследването е подновено по политически причини в навечерието на важни регионални избори в Сицилия в неделя и на националните избори, които се очаква да се проведат догодина през май.
 
Бомбените атентати на мафията през 1993 г. потресоха страната и допринесоха за колапса на старите политически партии, разтърсвани от корупция. В началото на следващата година Берлускони влезе в политиката и веднага спечели изборите за парламент.
 
Неговата партия Форца Италия припомня, че 1296 мафиоти са били арестувани по време на неговото управление от 2001 до 2005 г. и от 2008 г. до 2011 г., в това число и тридесет и двамата най-издирвани мафиоти. Конфискувани са 25 милиарда евро от мафията само за последните три години от управлението на Берлускони, посочва още партията му.
 
Правителството на Берлускони освен това е затегнало условията за затворниците мафиоти, допълва Форца Италия.
 
Споделяне

Още от Свят