Берлускони: ЕС води неясен курс и има слаба репутация

Италианският министър-председател Силвио Берлускони упрекна Европейския съюз, че води неясен курс и има слаба репутация сред страните-членки. "ЕС не се показва като гарант за мир и благосъстояние, а като лош адвокат, който само поставя критерии и препятствия", каза той в интервю за германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитирано от "Портал Европа".

По думите му Европейският съюз говори с много гласове и липсва ясен курс. Всеки комисар говори само за себе си. "Непрегледността и неяснотата се състоят във функциите на председателя на комисията и на Европейския съвет. Това се забелязва при срещите на държавните и правителствените "ръководители", каза италианският премиер. Освен това съюзът бил направил твърде малко, за да подобри авторитета си сред населението.

За сметка на това отношенията между Италия и Германия по думите му са "превъзходни". Преди всичко той високо цени федералният канцлер Ангела Меркел. "Тя е много отговорна и целеустремена и работи винаги съвестно по всяко досие, почти перфекционистично", похвали я Белускони.

Същевременно той се обяви за по-силно обвързване на Русия със Запада. Той подкрепи позицията на Меркел и на френския президент Саркози, които тези дни се срещнаха с руския президент Медведев. "За Европа и Запада е фундаментално важно да се поддържат най-тесни отношения към Русия", заяви той.

Премиерът се изказа скептично към санкциите срещу Иран.

Въпреки че неговата страна участва в тях, той се съмнява в успеха на санкциите. В много случаи наказателните мерки са засилвали режимите, заяви той. "Един по-мек, съобразителен и тактичен подход би бил по-полезен", смята Силвио Берлускони и посочи Китай и Русия като страни, които могат да следват такъв курс.

Той заяви, че, ако има нови избори в Италия, той пак ще се кандидатира.

Споделяне

Още от Европа