Берлускони или хаос? Всичко може да се случи на парламентарните избори в Италия

Ди Майо, Ренци и Берлускони

На парламентарните избори в Италия в неделя можем да станем свидетели на възкръсването като феникс на опетнения от скандали бивш премиер Силвио Берлускони, а третата по големина европейска икономика да стане почти неуправляема.

Но макар блокът на Берлускони да води в допитванията пред популисткото "Движение 5 звезди" и управляващата Демократическа партия, то може да не получи абсолютно мнозинство в парламента. Нещата се усложняват допълнително от вътрешните разногласия в блока на Берлускони, които пораждат съмнения дали той би се задържал на власт.

"Парламент, в който никоя партия няма мнозинство или такъв с минимално мнозинство на десноцентристите са двата най-вероятни сценария", прогнозира Волфганго Пиколи, съпредседател на консултантската фирма "Тенео интелиджънс". Той отбелязва, че според последните проучвания на избирателните нагласи на консерваторите малко не им достига за пълна победа.

Поради това мнозина анализатори предричат следизборно прегрупиране, в което Берлускони и левоцентристката Демократическа партия се обединяват в повторение на широката коалиция, която наблюдаваме в Германия от 2013 г.

Сегашният италиански премиер Паоло Джентилони, уважаван в целия политически спектър ветеран на Демократическата партия, и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е бивш говорител на Берлускони, се споменават като компромисни кандидати за следващ правителствен ръководител.

Растящото недоволство от управляващия елит обаче може а доведе на власт радикално правителство на "Движение 5 звезди", което би дестабилизирало финансовите пазари и обезпокоило партньорите на Италия в ЕС. Може и да се стигне до невъзможност за съставяне на правителство и предсрочни избори преди края на годината.

Проучванията на общественото мнение не се разрешават в последните две седмици от предизборната кампания, но преди забраната да влезе в сила допитванията даваха на блока на Берлускони близо 40 процента, а "Движение 5 звезди" и воден от Демократическата партия съюз бяха под 30 процента всеки.

Тези числа са свидетелство за впечатляващата държеливост на Берлускони, който бе осъден за укриване на доходи и изгонен от парламента през 2013 г., а три години по-късно претърпя сърдечна операция. Сега той ухажва избирателите с нереалистични обещания да намали данъците и да експулсира 600 000 мигранти.

В последното си превъплъщение 81-годишният политик се представя като мъдър проевропейски държавник, обратно на неуправлявалото "Движение 5 звезди".

"Аз съм като доброто вино, ставам все по-качествен с напредването на възрастта и сега съм идеален", пошегува се той този месец.

Завръщането на превърналия се в политик магнат идва в една напрегната кампания, белязана от политическо насилие, по-специално в централния град Мачерата, където нацистки симпатизант простреля шестима африкански мигранти.

Берлускони обаче не може да постигне пълно политическо възраждане, тъй като криминалното му минало му забранява да заема държавна длъжност. Той освен това е в спор с крайнодесния си съюзник и лидер на партията "Северна лига" Матео Салвини за ЕС, протекционизма и кой да стане премиер при победа.

Според анкетьорите около една трета от близо 51 милиона италианци с право на глас все още се колебаят как да гласуват, така че изборният резултат все още е съвсем непредвидим, особено в южните райони, където "Движение 5 звезди" може да постигне исторически пробив.

"Демократическата партия се разпада, сега надпреварата е между нас и десноцентристите", заяви вчера пред радио РАИ кандидатът на движението за премиер, 31-годишният Луиджи ди Майо, недипломиран студент и заместник-председател на долната камара на парламента.

Младоликият Ди Майо замени Бепе Грило начело на партията миналата година и насочва това протестно движение към по-умерени позиции, например с отказа от намерението да се направи референдум за излизане от еврозоната.

"Време е да прегърнем промяната, защото вече няма причина да се боим от нея", каза Ди Майо и обеща да изключи от управленския си екип "лицата, които неизменно виждате от 20 години".

Очаква се Ди Майо да обяви екипа си утре.

Критиците на партията посочват като основното ѝ слабо място неопитността, обаче именно това се харесва на много от привържениците ѝ, които жадуват за започване на чисто в често корумпираната политика на Италия и са привлечени от обещанията на партията да въведе държавни помощи за най-бедните.

Демократическата партия пък изпитва затруднения въпреки някои успехи в управлението ѝ. Избирателите посочват икономиката и миграцията като най-големи проблеми, а партията може да си припише заслугата за намаляването на броя на пристигащите в Италия кораби от Либия и измъкването на страната от рекордно тежка двойна рецесия.

"Подобри ли се положението ви или се влоши за последните четири години? Този въпрос ще зададем" на избирателите, каза лидерът на Демократическата партия Матео Ренци на журналисти по-рано този месец. Не изглежда обаче това послание да постига резултати.

Италианската икономика все още изостава от тази на другите страни в ЕС, а повечето от тези "1 милион нови работни места", с които се хвали Ренци, са нископлатена временна заетост, което обяснява защо не цари особено обществено задоволство, от което да се възползва партията му.

Освен изтичането на леви гласове към отцепилата се миналата година фракция "Свободни и равни", Демократическата партия страда от спада в популярността на Ренци, който се изостри след поражението му на референдума от 2016 г. за конституционни реформи, предизвикало оставката му.

Според социологическите институти Демократическата партия има голям потенциал за повишаване на подкрепата си, ако успее да си върне някои от разочарованите си избиратели. Резултатите от неделния вот, които ще станат известни в понеделник, ще покажат дали поляризираща личност като Ренци е била подходящият човек за тази задача.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?