Берлускони иска Таяни за италиански премиер

Антонио Таяни

Следващият премиер на Италия трябва да е Антонио Таяни, настоящият председател на Европейския парламент. Това предложение отправи в Туитър бившият италиански премиер Силвио Берлускони, предаде Ройтерс.

Берлускони припомни, че Таяни е сред основателите на партията му Форца Италия, че е много уважаван в Европа и е в синхрон с неговите собствени позициите.

Партията на Берлускони Форца Италия се обедини с две партии Северна лига и Италиански братя за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 4 март. Социолозите вещаят на блока 37 процента от гласовете, а на Демократическата партия и на Движение Пет звезди по 27 процента.

Не всички в блока на Форца Италия обаче са съгласни с идеята на Берлускони за Таяни.

 

Според Матео Салвини, лидер на Северна лига, Таяни е прекалено умерен по европейските въпроси, а Джорджа Мелони, лидерката на Италиански братя, каза, че тя самата иска да стане премиер и така да бъде първата жена, оглавила италианско правителство.

Преди четири дни Таяни организира среща на Берлускони с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа