Берлускони иска вот на доверие, за да прокара закон, ограничаващ СРС

Италианският премиер Силвио Берлускони поиска вот на доверие, за да прокара проектозакона за ограничаване на специалните разузнавателни средства (СРС). Вотът в Сената, където дясноцентристката коалиция на Берлускони има голямо мнозинство, е насрочен за четвъртък.

Сенаторът Феличе Белизарио заяви, че опозицията ще направи всичко възможно, за да спре "този чудовищен акт". Федерацията на журналистите призова към масова съпротива срещу залегналите в проекта ограничения, целящи да бъде запушена устата на медиите.

Според управляващата коалиция с проектозакона ще се защити личното пространство. Опозицията контрира, че така властите се опитват да прикрият масовата корупция по върховете. Мафията сега доволно потрива ръце, твърдят разгневени магистрати.

Текстът отлежаваше месеци наред в парламента, но правителството бързо го изтупа от прахта, след като вестници публикуваха извадки от разговори, подслушвани при разследване на злоупотреби с обществени поръчки. Един от потърпевшите се оказа министърът на промишлеността Клаудио Скайола. Той трябваше да подаде оставка, след като медиите разкриха, че луксозният му апартамент срещу Колизеума в Рим е купен доста под пазарната му стойност в комбина със "сенчест" бизнесмен, вкаран в затвора за корупция.

По силата на проектозакона магистратите ще могат да нареждат използване на СРС само при сериозни доказателства, че е извършено престъпление. Одобрение за такова разрешение ще дава комисия от трима съдии, а продължителността му няма да надхвърля 75 дни. Специален режим ще регламентира подслушването на телефоните на депутати и духовници.

На медиите ще се забрани да публикуват извадки от подслушани разговори или цели разговори и дори да отразяват дадено разследване, докато заподозреният не бъде изправен пред съда. Изправянето на съд обаче може да отнеме години в мудното италианско правосъдие.

Издателите, които нарушат закона, ще бъдат глобявани до 450 000 евро. След яростните протести на медиите в последния момент отпадна текстът, предвиждащ присъди за журналисти. След Сената проектозаконът трябва да бъде върнат в долната камара за окончателно одобрение.

Споделяне

Още от Европа