Берлускони каза, че ситуацията с мигрантите е спешна

Силвио Берлускони

Италианците не са расисти, но страната е заплашена от неконтролираната миграция, заяви днес бившият премиер Силвио Берлускони, цитиран от ДПА.

Миграцията е основна тема на обществения дебат в Италия, след като в събота бе задържан неофашист, ранил шестима мигранти, стреляйки по тях от ксенофобски подбуди.

"Има голямо обществено безпокойство, произтичащо от присъствието в Италия на огромен брой нередовни мигранти", каза Берлускони по държавната телевизия РАИ. Той коментира, че няма "нищо политическо" в атаките в централния град Мачерата, които по думите му са дело на "душевноболен".

Берлускони оглавява консервативен блок, който води в проучванията на общественото мнение в Италия преди парламентарните избори на 4 март. Според анкетите миграцията е една от най-големите тревоги на италианските гласоподаватели, отбелязва ДПА.

Вчера Берлускони заяви, че в Италия има "най-малко 630 000" нелегални имигранти, които са "истинска социална бомба, готова да експлодира, защото тези мигранти живеят от мошеничества и престъпления".

Бившият италиански премиер и неговият крайнодесен съюзник, лидерът на Северната лига Матео Салвини, призовават за експулсиране от страната на всички мигранти без редовни документи. Има обаче съмнения колко би струвал и доколко изобщо е осъществим този план, отбелязва още ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?