Берлускони на съд и за подкупване на свидетел

Силвио Берлускони, сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, срещу когото бяха водени няколко дела, отново ще отговаря пред съда за подкупване на свидетел по дело за компаньонки, съобщи Франс прес.

Съдът в южния град Бари насрочи първото съдебно заседание по случая за 4 февруари 2019 г.

Процесът е свързан със събития от 2008-2009 г., когато младият и амбициозен предприемач от Бари Джанпаоло Тарантини водел компаньонки на партитата, организирани в жилищата на Берлускони в Рим и Сардиния, за да привлече вниманието му.

Обвинен в склоняване към проституция, Тарантини беше осъден на първа инстанция на осем години затвор, но обжалва и процедурата по обжалването още не е приключила.

Успоредно с това 82-годишният Берлускони е обвинен, че е платил на бизнесмена "стотици хиляди евро, осигурил му е правна помощ и работа", за да не издаде в хода на делото най-пикантните подробности от тези партита.
Бившият премиер вече е обект на съдебни следствия и продължаващи дела за подкупване на свидетели в Милано, Сиена, Рим и Торино. Той е обвинен, че е платил милиони евро, купувайки мълчанието на участници в неговите партита.

Както и при останалите дела, медийният магнат не отрече, че е плащал на Тарантини, а обясни, че само е "помогнал на един човек и на семейство с деца, които са имали и все още имат сериозни финансови затруднения".

"Убедени сме, че след началото на процеса г-н Берлускони бързо ще бъде оправдан", коментира дългогодишният му адвокат Николо Гедини, цитиран от италианския в. "Република". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?