Берлускони не вижда проблем в коалиция между крайнодесните и "Пет звезди"

Берлускони не вижда проблем в коалиция между крайнодесните и "Пет звезди"

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони даде зелена светлина снощи за евентуално споразумение за управляваща коалиция в Италия между съюзената с неговата партия "Напред, Италия" крайнодясна "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди".

Така може да бъде преодоляна политическата безизходица, в която изпадна Италия след парламентарните избори на 4 март, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Ако друга политическа сила от дясната коалиция е готова да поеме отговорност да състави правителство с "Пет звезди", ние ще приемем с уважение подобен избор", заяви Берлускони в комюнике, цитирано от АФП.

Депутатите от "Напред, Италия" няма да гласуват доверие на Движение "Пет звезди", което "няма политическата зрялост, за да поеме подобна отговорност", но ако Лигата и "Пет звезди" се споразумеят, "това няма да сложи край на съюза между "Напред, Италия" и Лигата, особено в областите, където двете партии управляват заедно на регионално равнище", добавя бившият премиер.

Ако Лигата и "Пет звезди" съставят коалиция, няма да са им нужни гласовете на "Напред, Италия", отбелязва ДПА. Въпреки това Лигата държеше да получи съгласието на Берлускони за такава управляваща коалиция.

Берлускони уточнява в комюникето, че би предпочел правителство на малцинството на "Напред, Италия" и Лигата. Двете формации получиха заедно 37 на сто от гласовете на изборите, но Лигата има повече гласове от "Напред, Италия".

Лигата и Движение "Пет звезди" ще имат мнозинство от седем гласа в Сената и 32 гласа в Камарата на депутатите и ще могат да разчитат при всяко гласуване на подкрепа или поне на добронамерено въздържане на "Напред, Италия", отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят