Берлускони нямал намерение да се връща, търсел авариен изход

Берлускони нямал намерение да се връща, търсел авариен изход

За една седмица бившият италиански премиер Силвио Берлускони направи противоречиви изказвания относно бъдещите си планове в политиката. Италианците започнаха да се чудят към какво се стреми в действителност той, пише в петък вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА, и лансира тезата, че всъщност Берлускони нямал намерение да се връща, а търсел авариен изход от политиката.

Първо Берлускони заяви намерение да се кандидатира за шести премиерски мандат. Реакциите на лидери от Европа обаче явно са му показали, че не е на прав път и броени дни след това той намекна, че ако Монти оглави обединение на умерените в Италия и се кандидатира на изборите, той лично ще се оттегли.

После бившият премиер посочи като евентуален кандидат за премиер и бившия министър на правосъдието в неговото правителство Анджелино Алфано.

Зад тези противоречиви изказвания обаче се крие една истина - и тя е била споделена от Берлускони пред негови приближени, твърди изданието. "Търся добър повод да не се кандидатирам, защото така мога да предам щафетата, без да съм в действителност победен, без да съм изложен на риска да сляза от сцената след едно болезнено поражение", казал Берлускони на свои приближени. За пример той е посочил "как свърши Никола Саркози", който беше негов съюзник.

Така че сега Берлускони всъщност не се стреми към политическо завръщане, а напротив търси аварийния изход, за да избегне подобно завръщане, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа