Берлускони обърка и свои, и чужди, с позицията си кога Италия ще се изтегля от Ирак

Премиерът на Италия Силвио Берлускони заяви, че не е променил мнението си за изтеглянето на италианския контингент от Ирак, предаде Франс прес.

"Нищо от това, което казах, не съм променял. Това е дезинформация на непочтени медии", заяви в четвъртък Берлускони пред журналисти, без да уточни какво има предвид.

Официалният сайт на италианското правителство цитира изявлението на премиера от вторник: "От септември ще започнем постепенно да намаляваме броя на войниците си в Ирак."

След натиск от Лондон и Вашингтон снощи Берлускони публично заяви, че няма да има изтегляне на италианския контингент без съгласие на съюзниците.

В четвъртък министър-председателят отново коментира италианското присъствие в Ирак, като каза, че контингентът няма да остане там "цял живот".

"Ние сме там, за да осигурим на иракския народ свобода и сигурност", каза Берлускони.

В. Кориере дела сера в четвъртък излезе с коментар, че трябва да се съчувства на посланиците на САЩ и Великобритания в Италия, които повече от всички останали ще трябва да обясняват дали правителството на Берлускони е променило или не позицията си за Ирак.

Вестникът пише, че е трудно да се определи и чие объркване е по-голямо - това на мнозинството, хванато натясно, или това на опозицията, която се страхува, че са ѝ отнели играчката.

По телевизията, в телефонния разговор, проведен в сряда с Джордж Буш и в статията, публикувана ден по-късно във в. Фолио, Силвио Берлускони всъщност не казва нищо ново. Възможността за постепенно оттегляне на страната от военните ѝ ангажименти в Ирак трябва да бъде обсъдена с иракските власти и с коалиционните сили, пише Кориере дела сера.

"Тази възможност може да се осъществи едва, когато бъде доказана способността на новото правителство в Багдад да гарантира сигурността и обществения ред в страната. Съществува обаче думичката "почти" - фигурира едно нечувано до този момент - споменаване на срока септември, както и едно твърдение, според което вече може да се започне да се говори за изпълнена мисия. Изведнъж Италия се оказва редом с Холандия, Украйна, Полша, Португалия, Унгария и България, които в различни срокове и по различни начини се готвят да си стягат куфарите", пише вестникът.

С 3000 военнослужещи в Ирак, италианският контингент е четвърти по численост в международната коалиция. До този момент Берлускони беше сред най- силните съюзници на Буш за войната в Ирак, но отношенията се обтегнаха през последните седмици след като италиански агент бе убит от американски огън в Багдад.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?